ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

10 ani de la criza economică

Distribuire articol:

În urmă cu 10 ani debuta marea criză economică, după ce în luna iulie a anului 2007, prețul imobilelor ating maximul istoric în SUA. În urma suspendărilor retragerilor de bani de către PNB Paribas, cea mai mare bancă franceză, pentru trei mari fonduri de investiții, s-a declanșat cirza financiară, ulterior economică, care a antrenat toate țările.

Estimările pierderilor au ajuns până la 13 000 miliarde dolari în doi ani, o sumă extrem de mare (echivalentul produsului brut pe un an), timp în care şomajul s-a stabilizat din nou la cotele imediat anterioare crizei, iar preţurile locuinţelor au revenit aproape la același nivel

Criza a cuprins toată Europa, încă anul 2008, iar în 2010 s-a declanșat criza datoriilor de stat, iar statele europene Din nefericire Guvernul Tăriceanu, susţinut de PNL, PSD şi UDMR, o coaliţie asemănătoare celei de azi, a luat cele mai proaste măsuri, de la deschiderea de noi șantiere, fără a avea asigurată finanțarea și care au rămas ruine un deceniu, până la măriri de pensii salarii și angajări pe bandă în sectorul bugetar. Banii obținuți din privatizări au fost topiți rapid, niciun proiect de anvergură nu a fost realizat în întreaga perioadă. Fiindcă economia duduia, sfaturile celor de la Banca Mondială, FMI, au fost inutile.  Deficitul comercial a crescut masiv, până la aproape 10% din cauza importurilor.

Avem aceeași conducători, aceleași măriri de salarii, pensii, avem deficit major de forţă de muncă,  importuri mari, mai ales la  maşini, creditele cresc. Aceeași situație, aceleași greșeli.

 

 


Distribuire articol: