EDUCAŢIE/CULTURĂ

10 ani de la tragedia de la Katyn

S-a întâmplat în aprilie 2010: A murit (într-un accident aviatic lângă Smolensk, în vestul Rusiei) preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski; la bordul avionului Tupolev 154 se aflau 96 de persoane care şi-au pierdut şi ele viaţa (soţia preşedintelui polonez, preşedintele Băncii Centrale a Poloniei, şeful Statului Major General al Armatei, politicieni, lideri religioşi şi foşti disidenţi anticomunişti); oficialii polonezi urmau să participe la ceremonia de marcare a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, unde aproximativ 22.000 de cetăţeni polonezi, majoritatea ofiţeri, au fost executaţi de către serviciile de securitate sovietice din acea vreme (NKVD), în timpul celui de-al doilea război mondial; această execuţie în masă este cunoscută în istorie sub numele de „masacrul de la Katyn” (Lech Kaczynski s-a născut la 18.VI.1949).

Potrivit unui raport al autorităţilor poloneze, accidentul aviatic nu s-a produs ca urmare a unei erori de pilotaj sau din cauza condiţiilor meteorologice, ci ca urmare a unei explozii ce a avut loc la aripa stângă a aeronavei.Explozia s-a produs când aeronava se afla la aproximativ 900 de metri de aeroportul din Smolensk, Rusia.Ulterior, a explodat şi fuselajul aeronavei, aspect ce a dus la prăbuşirea avionului în care se afla preşedintele polonez, au anunţat anchetatorii. Raportul anchetatorilor polonezi a fost publicat la o zi după comemorarea a opt ani de la catastrofa aeronautică de la Smolensk.

Comisia poloneză de anchetă care a investigat accidentul în perioada când premier era Donald Tusk a exclus teza atentatului, dar a acuzat și doi controlori de trafic aerian ruși că au comis erori. Totuși, teoria atentatului este alimentată și de lipsa de cooperare a autorităților ruse, care încă refuză să predea Poloniei resturile aeronavei, invocând ca motiv continuarea investigației. Ministerul de Externe rus a reacționat la decizia Varșoviei, afirmând că o nouă anchetă a autorităților poloneze reprezintă un drept suveran al Poloniei. Diplomația rusă a precizat însă că doar Polonia poate răspunde întrebărilor pe care încă le are în legătură cu accidentul de la Smolensk și a reafirmat că din punctul de vedere al Rusiei toate aspectele au fost deja clarificate. Concluzia anchetei efectuate de Rusia a fost că avionul s-a prăbușit din cauza unei erori de pilotaj, probabil și ca urmare a presiunilor exercitate de unii membrii ai delegației asupra piloților să aterizeze la Smolensk în pofida vizibilității reduse provocate de ceața densă.