10 gânduri despre aceste alegeri

Autor: Andreea Paul

Mă simt tare atașată de aceste alegeri, ca pro-europeană, cu atât mai mult cu cât predau guvernanță economică europeană la masterat la Facultatea REI-ASE.

1. Aceste alegeri sunt al doilea cel mai mare scrutin electoral din lume, dar cel mai mare experiment democratic din lume. Totuși, marea majoritate a liderilor politici europeni nu candidează pentru instituțiile europene. La fel și în România.
2. Aceste alegeri sunt despre Europa, dar campania electorală a fost despre cu totul altceva decât viitorul UE și problemele mari ale României cu UE: migrație, Euro și Schengen. Temele naționale au entuziasmat candidații mai mult decât temele europene și în Europa, nu doar la noi, de la pensii în Germania, până la legea avorturilor în Malta – teme care nu țin de legislativul european.
3. Companiile românești au nevoie de forță de muncă ca de aer, dar nu s-a discutat despre migrație, natalitate și nici despre noua hartă a competențelor necesare tinerilor de azi. Nici despre aria europeană a educației și nevoia schimbării urgente a legislației românești pentru ca elevii români să poată opta pentru module mai performante în școlile europene.
4. Despre aderarea la Euro nu am avut timp să dezbatem. Ținta noastră de aderare a devenit mai mobilă decât construcția de drumuri sau de spitale regionale. Despre dezechilibrele economice care se accentuează, inflația care se menține în zona ridicată de 4-5% la noi sau investițiile care stagnează nici pe atât. Ne-am amuzat, în schimb, la știrea legată de dispariția utilajelor după panglica tăiată pentru demararea lucrărilor Pitești-Craiova.
5. Ne lăudăm că suntem pregătiți tehnic pentru aderarea la spațiul Schengen, dar ne-am trezit cu 2 tone de cocaină la graniță și, exact atunci, nu a funcționat sistemul de monitorizare. Reacțiile ministerului de interne au fost palide pe acest subiect fierbinte european.
6. Astăzi, adevărata putere a deciziei în UE nu este în mâna vreunui estic, ce să mai vorbim despre noi. Mai grav, România nu a reușit să impună niciun director general în Comisia Europeană, așa cum celelalte state din est au. Când auzi un slogan copy-paste după americani “România, în primul rând” îti dai seama cât e de hilar, de lipsit de creativitate, realism și de esență românească, mai grav, că nu au înțeles nimic din spiritul european.
7. Putere privată slabă, putere publică și mai slabă! În România avem mult prea puține inițiative private și incredibil de puține fonduri europene absorbite pentru reala dezvoltare economică și socială. În economia noastră abia funcționează jumătate din numărul mediu de companii europene la mia de locuitori. Mult prea puțin. Vrem să contăm cu adevărat în UE? Atunci ne trebuie branduri puternice românești în UE. Ați auzit o astfel de dezbatere?
8. Apariția forțelor politice extreme în Parlamentul European va obliga partidele constructive să coopereze, indiferent de orientarea lor ideologică de stânga, de centru sau de dreapta.
9. Plecarea Marii Britanii din UE va duce la redistribuirea locurilor din Parlamentul European spre celelalte 27 de state membre.
10. UE cheltuie zeci de milioane de euro ca să te convingă să votezi. Așadar, să nu-i risipim și pe aceștia. Hai la vot! Ai partide, ai independenți, hai și alege pentru cei care vrei să te reprezinte în Europa! Alege-i pe cei care știi că vorbesc limbi străine, cunosc mașinăria decizională europeană și au chef să muncească pentru tine în Parlamentul European!

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.