ACTUALITATE, ECONOMIC

100 000 de hectare de pădure au fost afecate de furtunile din această lună

Furtunile puternice de la începutul acestei luni au afectat aproape o sută de mii de hectare păduri de stat administrate de Romsilva, la o primă evaluare fiind înregistrat un volum al arborilor doborâți de 748 mii metri cubi.

Specialiștii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva vor reîmpăduri aceste suprafețe în cel mult doi ani.

Vă prezentăm comunicatul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva pe această temă și imagini surprinse de colegul nostru Mircea Vergheleț în păduri afectate de pe raza Direcției Silvice Prahova, urmând ca zilele următoare să revenim cu alte imagini aeriene.

”Fenomenele meteo extreme de la începutul acestei luni au afectat în total 98.000 de hectare păduri de stat administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, după o primă evaluare a pagubelor fiind identificat un volum al arborilor doborâți de vânt de circa 748.000 metri cubi.

Din acestea, pe o suprafață de 1.058 de hectare s-au înregistrat doborâturi în masă, volumul estimat al pagubelor fiind de circa 290.000 metri cubi.

Cele mai mari doborâturi au fost înregistrate în pădurile de stat administrate de Direcția Silvică Mureș, cu un volum de 208.000 metri cubi și o suprafață de 12.590 hectare, urmată de Direcția Silvică Argeș, cu un volum al doborâturilor de vânt de 152.000 metri cubi și o suprafață de 4.057 hectare, și Direcția Silvică Prahova, cu pagube de 145.000 metri cubi și 10.165 hectare afectate de fenomenele meteorologice înregistrate începând cu 4 februarie a.c.

Pagube însemnate în pădurile de stat au fost înregistrate și pe raza direcțiilor silvice Bacău, Covasna, Harghita, Covasna, Maramureș, Neamț și Suceava.

De asemenea, în pădurile aflate în alte forme de proprietate și administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva s-au înregistrat, în total, doborâturi de vânt pe 19.524 hectare, cu un volum total al arborilor doborâți de 253.000 metri cubi.

În prezent se desfășoară lucrările de întocmire a documentelor tehnice în vederea exploatării cu prioritate a arborilor doborâți, pentru a asigura condițiile ca suprafețele afectate să fie reîmpădurite într-o perioadă de maxim doi ani.