ACTUALITATE, OPINII

100 de ani de jertfe pentru păstrarea Unirii și păcii pe pământ românesc. În anul Centenarul, la Târgoviște, va fi inaugurat Centrul de recuperare pentru militarii veterani ai Teatrelor de Operații

de Cristina Rusu

Centenarul Unirii ce se apropie cu pași repezi, va fi sărbătorit prin mii de activități pe întreg teritoriul țării noastre. Ne vom bucura că România a împlinit un secol, dar vom uita, foarte probabil, să ne amintim de miile de soldați care au luptat pentru țară. Numele lor nu le mai știm, s-au stins odată cu părinții, copiii sau frații care au murit cu dorul de tatăl, fiul sau fratele ce a plecat pe front și nu s-a mai întors.

După o sută de ani de la eroismul soldaților care au luptat pe front pentru întregirea României, la mii de kilometri depărtare de casă, alți militari români veghează la liniștea României, executând misiuni de combatere a terorismului, umanitare și de menținere a păcii în zonele de conflict de pe planetă.

Cu lacrimi în ochi, își strâng familia în brațe și pleacă departe de țară cu speranța în suflet că vor îndeplini misiunea și se vor întoarcea lângă cei dragi. La rândul lor, cei apropiați militarului plecat în misiune într-o zonă de conflict, trăiesc la fel de intens, rugându-se ca Dumnezeu să-l aibă în pază și tremurând ori de câte ori, din Teatru de Operații, veștile rele cad ca un trăznet în țară. Adesea, nașterea propriului copil, primii pași ai acestuia, prima zi de școală sau ziua absolvirii școlii sunt trăite indirect, departe de casă, cu arma la piept și ochii înlăcrimați la vederea fotografiile ce sosesc  de acasă și alină dorul de familie.

Militarii ce pleacă în Teatrele de Operații sunt profesioniștii soldaților noștri, instruiți să reprezinte România cu demnitate în lume, capabili oricând de sacrificiul suprem. Iar sacrificul suprem își spune uneori cuvântul și războiul își ia periodic tributul de sânge. În anul Centenarului Unirii, zeci de militari români, plecați să lupte sub drapelul național, căzuți la datorie, trăiesc astăzi în sufletele și în amintirile celor dragi. Alte zeci de militari veterani luptă cu dizabilitățile rămase în urma incidentelor din Teatrele de Operații sau cu sindromul stresului post-traumatic.

Când sosesc în țară sunt aplaudați și felicitați, apoi uitarea se așterne și încet-încet și ajung să lupte aproape singuri cu traumele și dizabilitățile din urma misiunii. Când acestea sunt grave, militarul este trimis într-o clinică de recuperare din străinătate unde petrece luni întregi fără să se poată bucura de căldura familiei. În aceste condiții, adesea, recuperarea este greoaie și incertă, iar o dată sosit în țară, militarul nu are un centru unde să-și continue tratamentul care durează, în anumite cazuri, întreaga viață.

Tocmai de aceea, Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități ,,Sfântul Mare Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, condusă de Marius Apostol, militar veteran rănit în Teatru de Operații din Afganistan, luptă pentru a deschide în România, PRIMUL CENTRU DE RECUPERARE, REFACERE și REABILITARE (CRRR-AMVVD) a militarilor care au executat misiuni în Teatrele de Operații din străinătate. Lucrările la clădirea centrului sunt în stadiu avansat, acesta urmând a fi inaugurat, cel mai probabil, în 11 neoiembrie când se sărbătorește Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații.

În acest centru, militarii veterani și veteranii cu dizabilități ai Teatrelor de Operații, își vor putea ameliora rănile fizice și sufletești, având alături familia care are sarcina de a-i susține, după ce ceilalți au uitat că în România de ieri, de azi și de mâine se află în paza unui MILITAR.