DIN TRANSILVANIA

100 de ani de tradiție militară la Bistrița. Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”, la ceas aniversar!

Luni, 11 februarie 2019, Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” a organizat o serie de evenimente dedicate Centenarului marii unități. Astfel, la sediul Brigăzii, la ora 11, a fost sfințită și dezvelită placa comemorativă dedicată aniversării a 100 de ani de tradiție militară la Bistrița.

A urmat ceremonia militară și religioasă, de la ora 12, în Piața Petru Rareș din municipiul Bistrița, pe parcursul căreia Drapelul de Luptă al Brigăzii 81 Mecanizate a primit Ordinul Național ,,Serviciul Credincios în grad de Cavaler”, cu însemn de război, pentru militari ,,în semn de deosebită apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor remarcabile obţinute de personalul unităţii în îndeplinirea misiunilor încredinţate, pentru contribuţia deosebită avută la promovarea imaginii Armatei României”, după cum precizează decretul  semnat de Klaus Johannis, Președintele României, prin care a fost conferită această decorație. Au fost decorați, de asemenea, mai mulți ofițeri și subofițeri care slujesc sub drapel în cadrul marii unități aniversate astăzi, în semn de apreciere a profesionalismului manifestat în îndeplinirea cu responsabilitate a misiunilor încredinţate.

În continuarea ceremoniei, a urmat defilarea trupelor și tehnicii, partea cea mai așteptată de bistrițenii care au înfruntat ploaia pentru a vedea militarii și vehiculele care au trecut rând pe rând prin fața mulțimii. La defilarea condusă de generalul Mircea Gologan, au participat detașamente din compunerea tuturor batalioanelor ce alcătuiesc Brigada 81 Mecanizată, respectiv:  Batalionului 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” din Turda (înzestrat cu sistemul antiaerian „Gepard”, unul din cele mai performante sisteme de artilerie antiaeriană), 811 Infanterie din Dej, Batalionul 812 Infanterie, Batalionul 191 Infanterie ,,Radu Golescu” din Arad, Batalionul 814 Tancuri ,,Mihai Vodă” din Turda, Batalionul 817 Artilerie ,,Petru Rareș” din Prundu Bârgăului și Batalionul 405 Sprijin Logistic Năsăud. În cadrul defilării s-au remarcat prin ținutele de epocă Regimentul 81 Infanterie Dej (precursor al marii unități de astăzi) format din studenţi şi cadre ale Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu și Regimentul 223 Mecanizat „Bobâlna”, cu Drapelul de Luptă original, înmânat la 15 decembrie 1968,  detaşament ce a purtat Primul Drapel de Luptă al Brigăzii și care a însoţit comandamentul în misiunea din Afganistan din 2010.

În continuarea defilării, au evoluat cele mai importante categorii de tehnică de luptă şi echipamente din înzestrarea Brigăzii, printre care:  transportorul amfibiu blindat B-33 Zimbru, dotat cu Sistemul Antitanc Portativ – Spike, recent intrat în dotarea batalioanelor de infanterie şi artilerie, transportorul amfibiu blindat B-33 Zimbru, cu tracţiune integrală 8 x 8, trei transportoare amfibii blindate având montat sistemul MINI UAV RAVEN, avion de cercetare fără pilot utilizat pentru sprijinul cu informaţii, dotat cu sistem de navigaţie pe bază de GPS, camere de luat vederi în spectrul vizibil, dar şi în spectrul infraroşu,  transportoare blindate pe care se află montat Completul ARGUS FORWARD OBSERVER 1, aparatură de ochire şi vedere pe timp de noapte, pe bază de radiaţii termice, autospeciala pentru asigurarea legăturilor satelitare din cadrul sistemului integrat de comunicaţii şi informatică tip batalion, autospeciala de intervenţie EXPLOSIVE ORDNANCE DISPOSAL, din dotarea Grupului 3 EOD, obuzierul de calbru 152 mm din dotarea Batalionului 817 Artilerie „Petru Rareş”.

Manifestările dedicate Centenarului Brigăzii 81 Mecanizate, continuatoare a tradițiilor de luptă ale Regimentului 81 Infanterie Dej și a Regimentului 223 Mecanizat ,,Bobâlna”, s-au încheiat cu expoziția de echipament și tehnică organizată la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

La manifestările de astăzi, de la Bistrița, au participat: Șeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Ovidiu Uifăleanu, fost comandant al Batalionului 812 Infanterie și a Brigăzii 81 Mecanizate,  general de brigadă dr. Ovidiu Pop, comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina din care face parte Brigada 81 Mecanizată, IPS Andrei Andrecuț, oficial din administrația publică locală, șefii instituțiilor militarizate din subordinea MAI și o mulțime de bistrițeni.

A fost o sărbătoare emoționantă pe măsura tradiției militare a marii unități care și-a sărbătorit astăzi Centenarul și a profesionalismului militarilor care servesc sub drapelul acesteia. Următoarea ceremonie militară organizată la Bistrița, dedicată repatrierii militarilor Batalionului ,,Șoimii Carpaților” va avea loc la Bistrița, pe 1 martie 2019.

La mulți ani Brigada 81 Mecanizată General ,,Grigore Bălan!”

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, oameni în picioare, copac, pantofi şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 8 persoane, în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, mulţime şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 5 persoane, oameni în picioare şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare, copac şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 6 persoane, oameni în picioare şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni în picioare şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 8 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: cer şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 6 persoane, oameni în picioare şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 7 persoane

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, copac, motocicletă, cer şi în aer liber