ACTUALITATE

120.000 de semnături, depuse la Parlament de către USR, PLUS și reprezentanții organizațiilor civice implicate în campania „Oameni noi“

Reprezentanți ai PLUS, USR și ai organizațiilor civice implicate în campania „Oameni noi în politică“ au depus vineri, 22 februarie, la Parlament, cele 120.000 de semnături strânse și validate pentru iniţiativa cetăţenească prin care cele două formațiuni politice cer, alături de 27 de organizații civice și alte două partide politice, modificare legilor electorale care să faciliteze accesul cetățenilor competenți în politică.

Vlad Voiculescu, coordonator PLUS al campaniei pentru alegerile europarlamentare, a vorbit despre importanța schimbării legislației electorale și a făcut apel la parlamentari să respecte voința celor 140.000 de români care au semnat pentru schimbare.

„Suntem aici să vorbim despre legislația electorală, adică despre felul în care cetățenii își pot exprima voința. Am început această campanie ca membru fondator într-un partid care se numea Mișcarea România Împreună, care a fost împiedicat să fie înființat pentru mai bine de șapte luni. Pentru mai bine de șapte luni un partid, în această țară, nu a putut fi înființat. În aceeași perioadă mai multe partide au fost înființate în România doar pentru că nu aveau acolo persoane care să deranjeze. Nu există săptămână în care la mine acasă să nu se primească diverse notificări de la Tribunal – apropo de înființarea unui partid politic.

Pentru legislația electorală, 140.000 de români au semnat pentru ca lucrurile să se schimbe. Sper ca politicienii să țină cont de faptul că 140.000 de oameni au semnat și și-au exprimat cât se poate de clar voința. Fie că e vorba de posibilitatea românilor din străinătate de a vota și de a fi reprezentați așa cum trebuie, fie că e vorba de posibilitatea românilor care hotărăsc să se implice în politică, să poată să facă acest lucru fără diverse opreliști. Pragul de semnături este doar unul dintre ele. Ce vedem în România de mulți ani încoace este că oamenii de bun-simț în majoritatea lor covârșitoare nu se implică în politică, oamenii își văd de carte și de propria meserie, în timp ce oameni care nu și-au văzut niciodată de carte sau de propria carieră intră în politică și astăzi ne fac legile. Țintele coaliției de guvernare de astăzi că sunt pentru toată lumea cât se poate de clare: mai întâi justiția, apoi media, ONG-urile și, în general, oricine are un cuvânt de spus și o voce destul de puternică cât să se audă. Oricine are o voce care se va auzi, va deveni o țintă a actualei majorități formată din PSD-ALDE.

În aceste condiții, reguli clare pentru legislația electorală sunt esențiale. 140.000 de oameni au semnat, voluntarii RO 100, România Împreună și acum voluntarii Partidului PLUS, membrii PLUS au strâns mai bine de jumătate din aceste semnături. Au petrecut luni întregi pe străzile orașelor și satelor, sper ca munca lor și ca voința a 140.000 de oameni să fie luată în considerare de toată lumea, în special de parlamentarii care locuiesc în această clădire simbol al distanței dintre popor și cei care ar trebui să îi reprezinte interesele”, a declarat Vlad Voiculescu.

„Campania «Oameni noi în politică» a fost un efort de maturizare a forțelor de opoziție din România. Noi, PLUS și Platforma România 100, alături de colegi din USR și mai multe organizații civice, am înțeles să facem un prim pas spre a construi, dincolo de a critica dezastrul adus în România de actuala guvernare. Am început cu baza oricărui sistem democratic: legislația electorală. Este pentru prima dată când în România cetățenii redactează un proiect de lege și îl pun pe masa parlamentarilor.

A fost un efort extraordinar al colegilor din întreaga țară. Le mulțumim membrilor Platformei România 100 și PLUS care, alături de ceilalți participanți la proiect, au depus un efort extraordinar pentru a convinge mai mult de 120.000 de cetățeni să ne susțina proiecut“, a spus Andrei Lupu, membru al Biroului Național PLUS și coordinator al campaniei de strângere de semnături pentru „Oameni noi“ din partea PLUS.

Mihai Polițeanu, președintele comitetului de inițiativă, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că au fost strânse 140.000 de semnături și validate 120.000, care urmează să fie depuse la Senat, astăzi, și mai apoi să intre în dezbatere parlamentară. Mihai Polițeanu a făcut apel către partidele parlamentare să ia în discuție acest proiect.

În ceea ce privește cele 20.000 de semnături invalidate, Mihai Polițeanu a precizat că unele au avut la bază motive temeinice, altele s-au datorat refuzului abuziv al primarilor de a le valida: „Zeci de primari care au refuzat cu totul validarea semnăturilor se vor trezi că vor fi subiect al unor sesizări penale, pentru că e inadmisibil ca primarii să ignore legea. Atragem atenția că această inițiativă este crucială pentru viitorul democratic al României. Ținta la acest moment pentru PSD este justiția și probabil că ei nu se vor lăsa până când nu vor distruge justiția independent în România. Avertizăm că următoarea țintă a PSD va fi legislația electorală, vor dori să se permanentizeze la putere, de aceea acest proiect este extrem de important. Vrem o competiție reală și să le dăm românilor posibilitatea să nu mai voteze răul cel mai mic, ci să aibă de unde alege de pe piața politică”.

Pașii procedurali care urmează vor fi următorii:

  • Parlamentul înaintează propunerea către CCR pentru controlul de constituționalitate;
  • începe procedura parlamentară, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și al Senatului;
  • propunerea legislativă este adoptată și trimisă Președintelui spre promulgare.

Concret, inițiativă cetățenească de reformă a legislației electorale își propune să simplifice accesul cetățenilor competenți la politică și să îmbunătățească oferta politică prin:

  • asigurarea unor alegeri corecte;
  • eliminarea pragului electoral la alegerile locale și europarlamentare;
  • reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri;
  • alegerea primarilor în două tururi;
  • creșterea numărului de parlamentari aleși de Diaspora;
  • vot liber pentru românii aflați în străinătate;
  • vot preferențial pe liste de partid ( liste deschide).

„Considerăm că este necesar să existe un cadru legal care să încurajeze participarea cetățenilor, prin îmbunătățirea ofertei politice, prin sporirea competitivității din cadrul sistemului de partide și din interiorul partidelor, prin micșorarea distanței dintre alegători și aleșii locali sau naționali și prin eficientizarea pârghiilor existente de participare a cetățenilor la viața politică. Ne dorim ca această abordare sa fie reflectată într-un cadru legislativ care să contribuie la îmbunătățirea comunicării dintre cetățeni și reprezentanți și, în consecință, la implementarea unor politici publice care răspund mai bine interesului publică”, precizează inițiatorii în cadrul expunerii de motive.

Campania de strângere de semnături a debutat pe 11 septembrie 2018 și a reunit 26 de organizații civice și patru partide politice.