EDUCAŢIE/CULTURĂ

126 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu. BNR lansează în circulație bancnota de 20 lei cu portretul eroinei

În 14 ianuarie se împlinesc 126 de ani de la nașterea, în satul Vădeni (azi cartier al orașului Tîrgu Jiu) a  Ecaterinei Teodoroiu, prima femeie ofițer voluntar al Armatei României, căzută pe frontul Primului Război Mondial, în luptele de la Mărășești, în fruntea plutonului pe care îl comanda.

Înrolată inițial ca și soldat, după ce trei dintre frații săi au murit pe front, Ecaterina Teodoroiu a participat activ  la bătăliile de pe Jiu (Podul Jiului și Filiași), unde a fost rănită, iar după o perioadă în care s-a tratat a revenit pe front, inițial ca soră medicală, apoi, din nou, în prima linie, ca sublocotenent având în subordine un  pluton de infanterie.

Ordinul de zi nr. 1 al Regimentului Lupeni, la 23 august 1917, consemna următoarele: ,,În timpul ciocnirii de ieri, noaptea, pe Dealul Secului, a căzut în fruntea plutonului său, lovită în inima ei generoasă de două gloanțe de mitralieră voluntara Ecaterina Teodoroiu din Compania a 7-a. Pildă rară a unui cald entuziasm, unit cu cea mai stăruitoare energie, aceea pe care unii au numit-o cu drept cuvânt „Eroina de la Jiu” și-a dat jertfa supremă, lipsită de orice trufie, de orice deșartă ambiție, numai din dragostea de a apăra pământul Țării acesteia cotropită de dușmani. (…). Și-a dat viața cu simplitatea eroismului adevărat, nu pentru a obține apoteoze de vorbe, ci pentru că așa cerea inima ei, pentru că așa credea sufletul ei că se împlinește datoria vieții. Aceea care în vitejia ei comunicativă a murit în clipa când se descoperea spre a-și îndemna ostașii cu vorbele: „Înainte, băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine !”, are drept, din clipa aceea, la cinstirea veșnică a unui nume neuitat de camarazi”.

Înmormântată inițial în comuna Fitioneşti din judeţul Putna, iși doarme somnul de veci, începând din iunie 1921, într-un mausoleu din centrul orașului Târgu Jiu.

În iulie 2019, Banca Națională a României  a anunțat că va lansa în circulație, în cursul anului 2020, bancnota de 20 de lei care va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu.  Urmează ca BNR să facă publice:  macheta bancnotei, elementele de siguranță și identificare, precum și data exactă a lansării în circulație.

Sursă foto: radioromaniacultural.ro