ACTUALITATE, EDUCAŢIE/CULTURĂ

143 de ani de la proclamarea Independenței de Stat a României

Astăzi, 9 mai 2020, se împlnesc 143 de ani de la proclamarea Independenței de Stat a României. La 9 mai 1877, Mihail Kogălcineanu, ministru de Externe în funcție, declara în Camera Deputaţilor: ,,Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare… Suntem dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă… Guvernul va face tot ce va fi în putinţă ca starea noastră de stat independent şi de sine stătător să fie recunoscută de Europa”.

O zi mai târziu, în 9 mai 1877, Camerele reunite ale Parlamentului au votat Independența României, iar domnitorul Carol I a promulgat-o.  Tot atunci,  a fost instituit Ordinul național ,,Steaua României” cu 5 clase, care trebuia să fie acordat tururor cetățenilor care se distingeu pe timp de pace sau război. S-a hotărât, de asemenea, ca România să nu mai plătească turcilor tributul de 914 000 lei, iar suma să fie direcționată către Armată.

Proclamarea Independenței de Stat a României s-a făcut în plin război. Astfel, ca urmare a intrării trupelor rusești pe teritoriul României, artileria turcă a bombardat localităție românești de la Dunăre. Pe 26 aprilie artileria română a ripostat, bombardând Vidinul și Turtucaia. Armata Română a dus lupte eroice de la Plevna, Grivița, Smârdan, Rahova, unde ostașii români au scris istoria cu sânge.  

Unele puteri europene au primit cu rezervă Proclamația de Independență (Franța) sau chiar ostilitate (Imperiul Otoman și Regatul Unit), dar opinia publică internațională a fost favorabilă luptei poporului român. Românii au primit proclamarea Independenței cu amre entuziam. În după-amiaza zilei de 9 mai 1877, la București, a avut loc o manifestație spontană la care au participat peste 1000 de studenți care au venit cu drapele și cu torțe, cântând ”Deșteaptă-te române”. Pe măsură ce s-a răspândit vestea în toată țara, seara au avut loc manifestații la Iași, Craiova, Buzău și în alte orașe.

După terminarea războiului, prin Tratatul de la San Ștefano (3 martie 2878), Imperiul Otoman este nevoit să recunoască independența României. Mai apoi, urmare a Conferinței de pace de la Berlin (13 iunie-13 iulie 1878), este semnat Tratatul de la Berlin prin care Rusia recunoaște independența țării noastre și cedează Dobrogea, Delta Dunării și Insula Șerpilor.

Astfel, s-a scris o pagină de aur în istoria, în urmă cu 143 de ani s-a scris cu litere de aur o pagină din istoria glorioasă a poporului român.

Foto: Atacul de la Sârdan-pictor Nicolae Grigorescu