ACTUALITATE, POLITICĂ

144 de ani de la înfiinţarea PNL. Ludovic Orban: “PNL este prin vocaţie un partid european”

Liderii PNL s-au reunit la sediul central al partidului pentru a sărbători 144 de ani de la înfiinţarea partidului. La eveniment a participat şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

“Duminica, este o zi crucială pentru România! Data de 26 mai este marcată de două evenimente fundamentale pentru evoluţia ulterioară a societăţii româneşti.

În primul rând este vorba de referendumul convocat de preşedintele României, Klaus Iohannis, referendum prin care preşedintele oferă cetăţenilor puterea de a spune nu hoţiei, oferă cetăţenilor posibilitatea de a pune bazele construcţiei unei societăţi bazate pe cinste, corectitudine, pe respectarea legii şi pe o toleranţă zero faţă de corupţie.

De asemenea, pe 26 mai sunt alegerile pentru Parlamentul European, alegeri fudamentale de care depinde calitatea reprezentării României la nivel european. În funcţie de votul cetăţenilor, România va fi mai slab sau mai bine reprezentată.

În ceea ce ne priveşte ca partid, Partidul Naţional Liberal este prin vocaţie un partid european, un partid care respectă valorile, principiile, fundamentele, regulile care stau la baza Uniunii Europene. Respectul faţă de libertate, faţă de democraţie, faţă de demnitatea umană, faţă de independenţa justiţiei, faţă de dreptul fiecărui individ de a-şi căuta fericirea şi de a reuşi în viaţă prin propriile merite.

În istoria Partidului Naţional Liberal nicio mare realizare nu a fost posibilă fără construcţii solide în planul relaţiilor internaţionale. De la Mica Unire până la Marea Unire şi toate celelalte decizi importante, fundamentale pentru evoluţia României moderne, au fost luate în urma construirii unor punţi, unor relaţii trainice cu lideri europeni.

Cum ar fi fost posibilă Unirea Principatelor dacă nu am fi avut sprijinul Franţei, dacă nu am fi avut sprijinul împăratului Napoleon al lll-lea , cum ar fi fost posibilă consolidarea unităţii Principatelor şi transformarea României în Regat, dacă nu ar fi existat relaţiile extrem de puternice pe care le-au avut liberalii, care au permis instalarea unui domnitor în primă fază şi apoi a unui rege.

În Primul Război Mondial, până să ia decizia de intrare în luptă, Brătianu a negociat în cele mai mici detalii condiţiile intrări şi mai ales solicitările legitime pe care le-a formulat, in numele Naţiunii Române.

Şi astăzi, orice vrem să clădim trainic, pentru ţara noastră, se bazează pe relaţii de încredere, pe relaţii de respect reciproc, pe relaţii de acceptare şi de susţinere a unor valori comune cu partenerii noştri euro-atlantici.

În ceea ce mă priveşte, ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal, vă spun că pentru noi, liberalii, a face politică la umbra marilor noştri înaintaşi, la umbra Brătienilor, la umbra lui Sturza, la umbra lui I. Ghe. Duca, la umbra lui Spiru Haret, care au clădit România modernă, pentru noi, a face politică nu este deloc un lucru simplu, un lucru facil, ci este o muncă neobosită de zi cu zi pentru a reprezenta interesele României, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru a ridica ţara pe care o iubim.

Vrem, pentru România, să fie o ţară care să fie un partener respectat, apreciat, care să stea pe picior de egalitate, la masa oricărei negocieri, atât la nivel european cât şi la nivel internaţional.

Vrem ca România să devină o putere economică regională şi o ţară care să depăşească nivelul mediu de la nivel european. Vrem ca România să reprezinte un avanpost clar, stabil, al democraţiei, al libertăţii şi al valorilor care au stat la baza construcţiei europene.

Vreau ca Partidul Naţional Liberal să fie garantul pentru fiecare cetăţean român, că îi vor fi respectate drepturile, libertăţile şi că va putea să se realizeze în această ţară.

Închei, fiind practic ultima zi de campanie, prin a-i îndemna încă o dată pe români să-şi folosească puterea pe care o au. Partidul Naţional Liberal reprezintă forţa schimbării în bine, această forţă a schimbării în bine va fi posibilă doar prin votul cetăţenilor, al celor care deţin puterea, al celor care îşi doresc ca ţara aceasta să revină pe un drum drept, pe un drum normal, firesc, către libertate, către democraţie, către prosperitate.

La mulţi ani, PNL! La mulţi ani, România!”, a încheiat preşedintele PNL.