DIN TRANSILVANIA, ECONOMIC

15.000 de euro pentru sisteme de încălzire, iluminare şi izolaţie termică: Ghidul de finanţare, anunţat marţi

Ghidul de finanţare destinat Programului ”Casa Eficientă Energetic” va fi la lansat, marţi, în dezbatere publică, detaliile urmând să fie prezentate chiar de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

Printre acestea, se făcea referire la un Program privind creşterea eficienţei energetice în clădiri unifamiliale – “Casa Eficientă Energetic”, iniţiativă pentru care s-au bugetat credite de angajament în valoare de 429 milioane lei. De asemenea, pentru aceeaşi iniţiativă sunt prevăzute, în 2020, credite de angajament de 384 milioane lei.   În februarie, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, anunţase o posibilă începere a Programului „Casa Eficientă Energetic în acest an, prin care românii interesaţi să-şi îmbnătăţească încălzirea locuinţei ar putea primi câte 15.000 de euro.

“Avem un buget total de 429 de milioane de lei şi ne-am programat să avem între 6000 şi 8000 de beneficiari”, preciza atunci ministrul Mediului.   Programul Casa Eficientă Energetic ar urma să finanţeze sisteme de încălzire, iluminat ecologic şi sisteme de izolaţie termică. Mai mult, programul s-ar putea adapta la ceea ce îi lipseşte fiecăruia. Asta înseamnă că cei care vor să îşi eficientizeze energetic locuinţele vor putea cumpăra fie doar o categorie de sisteme, fie toate tipurile de tehnologii enumerate anterior.   Aceşti bani ar putea fi folosiţi pentru achiziţionarea de centrale pe peleţi, ferestre izolante, leduri sau panouri solare.

Programul nu se adresează numai persoanelor fizice. Instituţiile publice ar putea accesa şi ele fonduri pentru achiziţionarea de echipamente eficiente energetic. Pentru acestea, bugetul va fi separat şi este calculat la 384 de milioane de lei.   Programul prin care cetăţenii vor putea beneficia de un ajutor de la stat de până la 15.000 euro pe locuinţă pentru a creşte eficienţa energetică a imobilului este în stadiul de pregătire.