LIFESTYLE, ECONOMIC

1500 lei vor primi părinţii aflaţi în concediul maternal care se reîntorc la muncă în primele 6 luni de la naşterea copilului

Ministrul Muncii, Raluca Turcan: Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care se acordă părinților aflați în concediu de creștere a copilului un stimulent de inserție de 1.500 de lei, dacă aceștia aleg să se întoarcă la muncă înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu handicap. Stimulentul se acordă în locul celui de 650 de lei până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.
Stimulentul de inserție de 650 de lei se menține pentru părinții care revin în activitate după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu handicap, și se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.
De asemenea, se acordă stimulent de inserție de 650 lei și pentru părinții care se întorc la lucru în perioada în care sunt îndreptățiți să beneficieze de concediul pentru îngrijirea copilului cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani.
Aceasta este o măsură activă, care încurajează reîntoarcerea la activitatea profesională, contribuie la creșterea veniturilor părinților, scade riscul deprofesionalizării și asigură o forță de muncă necesară în momentul de față la nivelul angajatorului.