ACTUALITATE, LIFESTYLE

16.958 de persoane pozitive cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore

Într-un interval de 24 de ore, pe teritoriul României, au fost înregistrate 16.958 de persoane pozitive cu virusul SARS-CoV-2, dintr-un total de 48.101 teste RT-PCR şi antigen efectuate.

Gradul de pozitivare este de 32,25 %.

Creşterea capacităţii de testare şi testarea în special a persoanelor cu posibilitate crescută de a fi infectate cu SARS-CoV-2 au rolul de a depista din timp boala, cu scopul de a acorda tratament rapid celor care au contactat COVID-19, dar şi pentru a preveni,pe cât posibil, răspândirea accentuată a virusului, prin limitarea contactelor pe care purtătorii virusului le au cu alte persoane.

Pentru a sprijini această activitate, persoanele care au simptome ce pot indica prezenţa virusului SARS-CoV-2 (febră, tuse, oboseală, dureri de cap, pierderea gustului şi a mirosului etc.) sunt rugate să apeleze medicul de familie,call-centerele DSP sau numărul unic de urgenţă 112 pentru a solicita testarea.

De asemenea, persoanele care manifestă simptome şi sunt în Bucureşti sau judeţul Ilfov se pot deplasa cu mijloace proprii, nu cu mijloace de transport în comun, la centrele special create pentru recoltarea de probe pentru testarea COVID-19:

Măsuri urgente în București și Ilfov pentru creșterea accesibilității la testarea COVID-19 și pentru reducerea timpului de așteptare pentru pacienții care solicită testarea la domiciliu

Persoanele ale căror teste sunt pozitive se pot deplasa la centrele de evaluare COVID-19 (http://www.ms.ro/centre-de-evaluare-covid-19/) pentru a primi consultaţie şi tratamentul necesar.

Atenţie: în situaţia în care aveţi forme severe şi simptomele se manifestă agresiv apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Reamintim faptul că specialiştii în sănătate publică susţin că vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a formelor grave de COVID-19 şi a deceselor.

De altfel, astăzi dintre cele de 1.102 de persoane internate la ATI, 948 sunt persoane nevaccinate.

De asemenea, dintre cele 81 de decese înregistrate, 66 au survenit la pacienţi nevaccinaţi.

Localizarea celor 748 de centre de vaccinare este disponibilă la următorul link: https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/