DIN TRANSILVANIA

16 decembrie 1989 – începutul Revoluţiei din 1989

La 16 decembrie a izbucnit un protest în Timișoara, ca răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés. Pastorul făcuse recent comentarii critice la adresa regimului în mass media internațională, iar guvernul a considerat că a făcut declarații antiromânești. La cererea guvernului, episcopul său l-a revocat din post, privându-l astfel de dreptul de a locui în apartamentul la care era îndreptățit ca pastor. Enoriașii s-au adunat în jurul casei sale, pentru a-l proteja de hărțuire și evacuare. Mulți trecători, printre care și enoriași ai unei biserici baptiste din apropiere, s-au alăturat protestului, necunoscând detaliile și aflând de la susținătorii pastorului că aceasta era o nouă încercare a regimului comunist de a restricționa libertatea religioasă.

Când a devenit evident că mulțimea nu va dispărea, primarul, Petre Moț a făcut câteva declarații, sugerând că s-ar fi răzgândit în privința evacuării lui Tőkés. În același timp, mulțimea crescuse amenințător— și de vreme ce Petre Moț a refuzat să-și confirme în scris declarația împotriva evacuării pastorului, mulțimea a început să scandeze sloganuri anticomuniste. Au fost oprite tramvaie de pe care s-au ținut discursuri anticomuniste. O coloană de demonstranți s-a deplasat spre Consiliul Județean Timiș pentru a discuta cu autoritățile.La 7:30 pm, protestul s-a extins, cauza inițială trecând în planul secund. În consecință, forțele de miliție și ale Securității au intrat în scenă. Unii protestatari au încercat să pătrundă în clădirea care găzduia comitetul județean al Partidului Comunist Român (PCR). Securitatea a răspuns cu gaze lacrimogene și jeturi de apă, în timp ce miliția a recurs la forță și la arestarea multora. Ei s-au mutat în jurul Catedralei Mitropolitane și au plecat într-un marș de protest prin oraș, fiind din nou confruntați de forțele de securitate. Până dimineața. majoritatea protestatarilor vor fi arestați de către forțele de represiune.

După ora 17,30, tramvaiele sunt blocate în staţia din Piaţa Sf. Maria şi se aud primele lozinci în favoarea libertăţii, fiind formulate şi cereri privind îmbunătăţirea nivelului de trai. Un grup mare de demonstranţi pleacă spre Comitetul Judeţean de Partid, traseul fiind prin apropierea Complexului Studenţesc. După ora 20, forţele de ordine intervin cu brutalitate la Comitetul Judeţean de Partid, dar şi în apropierea bisericii reformate. Îşi fac apariţia militari dotaţi cu scuturi, căşti şi bastoane, susţinuţi de miliţieni şi securişti în civil. Intervin şi pompierii, stropind mulţimea cu jeturi de apă. Se declanşează confruntări sângeroase, ocazie cu care vitrinele unor unităţi comerciale sunt sparte. Sunt reţinute sute de persoane.

Începe Revoluția Română din 1989.