Alianța Română a Universităților Tehnice anunţă o iminentă criză de ingineri

Alianța Română a Universităților Tehnice (ARUT), având drept membri Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, întruniţi la Iaşi, în perioada 5-7 iulie, au semnalat o criză iminentă de ingineri cu impact extrem de negativ asupra dezvoltării României pe termen mediu şi lung.

Rectorul Universității Tehnice de Construcții București, Radu Văcăreanu, a opinat că

„Trebuie să începem să conștientizăm faptul că ne pleacă și inginerii, nu numai doctorii. Exportăm ingineri masiv în toată lumea, nu numai în Europa. Îmi dădea cineva un exemplu că la o firmă de proiectare din Viena 70 la sută din inginerii proiectanți provin din România, numărul total al angajaților fiind de 80. Acest export masiv de inginerie îl vom resimți la un moment dat, în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat, așa cum resimțim acum lipsa doctorilor. (…) Consider că învățământul tehnic este cel care va contribui decisiv în următoarea perioadă foarte lungă de timp, în care salturile acestea tehnologice trebuie să fie urmate de o implementare efectivă. În acest moment suntem pregătiți, pe de o parte, să intrăm în etapa efectivă a strategiilor și soluțiilor pe care ni le-am propus. Consider că această regrupare a a ingineriei este și va fi absolut benefică pentru dezvoltarea României”.

Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, Dan Cașcaval, a declarat că

„Într-o Românie care se dezvoltă, majoritatea absolvenților studiilor universitare sunt absolvenți de științe umaniste, iar majoritatea locurilor alocate pentru studii universitare bugetate  sunt pentru științele umaniste. Sunt foarte bune, sunt necesare și aceste științe, dar într-o societate care se dezvoltă rolul inginerilor trebuie să fie mult mult mai evident și mai puternic”, apreciind  că, potrivit unor analize pertinente „România are nevoie în acest moment de 150.000 de ingineri”.

Reprezentanții ARUT  aflaţi la Iași discută despre metodologia de clasificare a universităților, ierarhizarea programelor de studiu și despre metodologia evaluării școlilor doctorale și postdoctorale şi caută să adoptate o serie de măsuri organizatorice menite a dezvolta instituţional, logistic şi relaţional învătământul tehnic românesc.

Recommended For You

About the Author: Seserman Marcel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.