ECONOMIC

20 de trenuri electrice noi vor fi puse în circulație în acest an

20 de trenuri electrice noi, destinate transportului feroviar de călători, vor fi achiziționate, în prima etapă, valoarea acestora fiind estimată la 120 milioane euro, anunță  Autoritatea pentru Reforma Feroviară. Noile trenuri vor trebui să atingă viteza de 160km/h și să asigure, fiecare, o capacitate de transport de cel puțin 190 locuri pe scaune. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene.

Autoritatea pentru Reforma Feroviara estimează ca anunțul de participare va fi publicat la 28 ianuarie 2019, urmând ca procedurile de atribuire să se desfășoare începând cu 4 februarie 2019, informează clubferoviar.ro

Criteriile de atribuire urmăresc cel mai bun raport calitate – preț, însă este pentru prima data când componenta financiară, cu pondere de 49%, este aproape la egalitate cu oferta tehnică, aceasta având o pondere de 51%.

Ulterior, vor fi organizate și licitațiile pentru celelalte tipuri de material rulant, care va fi utilizat în traficul feroviar pe distante medii și interregionale.

Valoarea totală actuală a fondurilor eligibile pentru achiziția de material rulant – prevazute în POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) 2014-2020 – este de circa 250 milioane euro, cu posibilitatea suplimentarii acestora.