LIFESTYLE

20 martie-Ziua Internațională a Fericirii

Astăzi, 20 martie, în întreaga lume este celebrată Ziua internaţională a fericirii (International Day of Happiness) sărbătoare  proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite prin Rezoluţia 66/281 din 12 iulie 2012, la inițiativa lui Jayme Illien, consilier în cadrul ONU şi membru al organizaţiei ,,Economişti pentru pace şi securitate”, ONG afiliat ONU.

În același timp, inițiativa de a marca anual o zi a fericirii a venit și la inițiativa Regatului Buthan, o mică țară din Munții Himalaya care a adoptat un sistem naţional de măsurare a progresului prin intermediul fericirii. Concret, acest stat a instituit „sporul naţional de fericire”,  un parametru ce cuantifică evoluţia stării de sănatate, a statutului social, evoluţia fizică şi bunăstarea spirituală a locuitorilor statului.

Potrivit Rador, în anul 2013, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a comandat  raportul World Happiness Report, care arăta că cea mai fericită ţară din lume este Danemarca, iar pe locurile următoare se găsesc Norvegia, Elveţia, Olanda şi Suedia, SUA afându-se doar pe locul 17 în lume, iar țara noastră pe locul 90. De precizat că în anul 2005, a apărut primul index global al fericirii, creat de către International Institute of Management, o instituţie din Statele Unite ale Americii, iar în anul 2006 a fost lansat conceptul Genuine Progress Index (GPI), ce are ca scop măsurarea bunăstării şi fericirii.

În această zi, ONU invită statele lumii și organizațiile internaționale și regionale sã celebreze Ziua Internaționalã a Fericirii prin activitãți publice de sensibilizare astfel încât oamenii să conștientizeze ce anume îi face fericiți.

 

Vremea in lume

Berlin Berlin Germany
Noros
Noros
1°C
Vânt: 7 km/h V
 
Newsletter