ACTUALITATE

2017 – Retrospectiva politică a unui an de foc

de Amalia Pop
Suntem la finalul unui an cu o puternică încărcătură afectivă – anul 2017 nu a fost un an uşor nici pentru noi românii, dar nici pentru restul planetei.
Acest an care ne-a trecut prin faţa ochilor asemeni flash-urilor unui aparat de fotografiat, a bifat în calendarul destinului evenimente politice, sociale şi economice majore care au influenţat şi vor influenţa pe termen lung poziţia geostrategică şi relaţiile diplomatice ale unor ţări cu rol decizional în bunul mers al societăţii globale.
În ceea ce ne priveşte pe noi românii 2017 a fost un an în care am stat mai mult în stradă decât în propriile case manifestând împotriva unui guvern pe care nu l-am dorit, dar nici nu am făcut mai nimic pentru a-l opri să ajungă la guvernare. Pe de altă parte, pentru Europa anul 2017 a adus noi valuri de imigranţi şi implicit noi atacuri teroriste pentru că nouă europenilor ne este mai milă de alţii decât de noi ca mai apoi să suportăm consecinţele inconştienţei noastre, inconştienţă al cărui cost universal valabil este sacrificiul uman. Pe plan internaţional s-au implementat dispoziţii capitale care pot schimba radical faţa lumii, decrete rezultate din atitudini politice tranşante, precum cea a preşedintelui american Trump de a muta capitala Israelului din Tel Aviv la Ierusalim, marele centru religios aka ,,pământul sfânt” revendicat de adepţii tuturor celor trei mari doctrine religioase recunoscute la nivel mondial şi acel petic de pământ aflat la confluenţa celor mai mari religii ale lumii.
Nici Orientul Mijlociu nu a avut un an mai paşnic fiind şi el însemnat de atentate teroriste menite să menţină vie flacăra conflictelor dintre musulmani şi creştini, precum atacul terorist din Tanta sau recentul masacru din Sinai/Egipt. Momente de cumpănă pentru acei bieţi oameni de rând şi familiile lor, dar momente care au aratat că omenirea este capabilă de compasiune, solidaritate şi poate da dovadă de umanitate, umanitatea venită  tocmai din partea celor care se presupune că le sunt duşmani de moarte… adică evreii.
În acest emblematic an au fost aleşi lideri de stat (vezi Emanuel Macron/Franţa) şi au fost contestaţi lideri nu de mult aleşi (vezi Donald Trump/SUA).
S-au conturat rezoluţii fundamentale pentru viitorul planetei noastre de către liderii lumii (vezi Summit-ul din Germania), aşa cum în egală masură ne-am luat rămas bun de la lideri de stat care au plecat dintre noi spre lumina veşincă şi care au lăsat în inimile noastre un gol şi un mare regret că nu am făcut mai mult pentru a-i susţine (vezi regele Mihai I).
Acum privim către anul 2018 conştienţi de faptul că anul care a trecut ne-a mai expus o lecţie de istorie, aşa cum face fiecare an care trece peste noi. Analizăm greşelile trecutului, vizualizăm viitorul plini de speranţă şi fără regrete.
LA REVEDERE 2017, este momentul să te aşezi în cartea istoriei trecute pentru a face loc anilor ce vor să vină.