Ziua Internațională a Biodiversității 22 mai
EDUCAŢIE/CULTURĂ

22 mai-Ziua Internațională a Biodiversității

Ziua Internațională a Biodiversității a fost aleasă în data de 22 mai, când, în anul 1992, a fost adoptat, cu prilejul Conferinţei de la Nairobi, textul Convenţiei privind Diversitatea Biologică. Începând cu anul 2000 a fost proclamată astfel de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, în scopul creşterii gradului de înţelegere şi conştientizare a problemelor legate de biodiversitate.
Biodiversitatea cuprinde varietatea genelor, a speciilor şi a ecosistemelor care constituie viaţa pe pământ. În prezent suntem martorii unei pierderi constante a biodiversităţii cu consecinţe profunde pentru lumea naturală şi pentru bunăstarea oamenilor. Cauzele principale sunt schimbările care se produc în habitatul natural. Acestea au loc din cauza agriculturii intensive, a construcţiilor și exploatării carierelor, a exploatării excesive a pădurilor, oceanelor, râurilor, lacurilor şi solurilor, a invaziilor de specii străine, a poluării şi schimbărilor climatice.
Pentru a marca această zi, Primăria municipiului Bistrița a pregătit online, pe pagina de Facebook Bistrița renunță la plastic informații interesante legate de biodiversitatea diferitelor ecosisteme, precum și un joc de recunoaștere a unei specii de păsări prezentă în fauna urbană, făcând legătura cu celălalt eveniment ecologic pe care îl sărbătorim la mică distanță, în 24 mai, și anume Ziua Europeană a Parcurilor Naționale.
„Nu putem salva tot ce ne-am dori; dar, dacă ne implicăm, cu siguranță vom reuși să salvăm mult mai mult decât dacă am renunța.” – Sir Peter Scott, fondator WWF.