Începând cu anul 1993, sărbătorim Ziua Mondială a Apei, decizie luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992.
Sărbătoarea caută să aducă în atenția opiniei publice problemele legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.
Tema anului 2022 pleacă de la îndemnul „Apa subterană – să facem invizibilul vizibil”, aproape toată apa dulce în stare lichidă din lume fiind apă subterană – 97% din rezervele de ape dulci disponibile pe glob (excluzând gheţarii şi calotele glaciare), iar restul, de 3%, este constituit din apele de suprafaţă (în principal lacuri, râuri, zone umede), potrivit Administraţiei Naţionale „Apele Române”.
Tema a fost indusă de către ONU și lansată în 21 martie 2022, la ceremonia de deschidere a celui de-al IX-lea Forum mondial al apei de la Dakar, în Senegal.