ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, LIFESTYLE

22 Martie – ZIUA MONDIALĂ A APEI

de Mihai Sărmășan

Ziua Mondială a Apei este celebrată în întreaga lume în fiecare an, aducând în centrul atenţiei diferite aspecte cu privire la apa care este la baza dezvoltării durabile.

Tema acestui an este „Apa și  Schimbările Climatice”. Acest eveniment, desfășurat în fiecare an pe data de 22 martie, are în prim plan evidențierea importanței apei în viața de zi cu zi, în special a resurselor de apă, precum și prevenirea dezastrelor naturale. Odată cu creșterea populației globului și a modernizărilor care au succes acesteia, apa a devenit un pion important in viața de zi cu zi, o resursă esențială vieții.

Această zi reprezintă un semnal de alarmă cu privire la cât de periculoasă poate fi poluarea apei pentru ecosisteme și pentru viață, și în același timp atrage atenția asupra absenței apei, ce în anumite zone ale lumii creează o adevărată problemă, punându-se de multe ori viața (atât a oamenilor, cât și a plantelor și animalelor) în pericol. Resursele de apă şi gama de servicii pe care le furnizează susţin creşterea economică, reducerea sărăciei şi durabilitatea mediului.

De la securitatea alimentară şi energetică până la sănătatea umană şi a mediului, apa contribuie la îmbunătăţirea bunăstării sociale.