ACTUALITATE, ECONOMIC

23 aprilie, Ziua Feroviarilor

Astăzi, ca în fiecare an, ziua de 23 aprilie este dedicată celor care prin trudă și dedicație contribuie la ceea ce numim calea ferată.

Astăzi este ziua feroviarilor, a tuturor lucrătorilor din calea ferată, a celor care datorită sacrificiului și disciplinei au demonstrat cu atâtea ocazii că sunt a doua armată a României.

Astăzi de ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ne amintim și le cinstim memoria tuturor celor care au făcut posibilă construcția și dezvoltarea uneia dintre cele mai importante rețele de cale ferată din Europa. Ne amintim de fiecare dintre cei care prin munca depusă în fiecare zi fac posibilă deplasarea noastră cu trenul de la un capăt la altul al țării. Ne amintim și îi sărbătorim pe toți cei din calea ferată pentru care frigul iernii sau căldura verii nu contează, atunci când sunt la locul de muncă.

De multe ori se vorbește critic despre munca ceferiștilor, de faptul că încă nu avem infrastructura și materialul rulant pe care ni le dorim cu toții, de întârzierile care se înregistrează uneori. Este o realitatea pe care, prin eforturile noastre ale tuturor, o putem schimba. De aceea prin programele de investiții pe care le derulăm în domeniul feroviar au început să apară și o serie de rezultate ce vor determina, în viitorul imediat apropiat, dezvoltarea acestui important sector al economiei naționale.

Dar, dezvoltarea infrastructurii actuale și achiziția de material rulant nou sunt doar o etapă. Trebuie să înțelegem cu toții că toate acestea sunt ale noastre, ale tuturor românilor. De aceea este imperios necesar ca atunci când mergem cu trenul regulile de civilizație trebuie respectate.

În acest an trebuie să facem față și provocărilor generate de noul coronavirus. Este o perioadă dificilă pe care împreună o vom depăși cât de curând. Este o perioadă în care la nivel european este încurajată deplasarea pe calea ferată, datorită atât beneficiilor pentru mediul înconjurător cât și al siguranței caracteristice acestui mod de transport. De aceea consider că este important ca toți cei care doresc să utilizeze transportul feroviar, să o facă mai des, deoarece astfel vor contribui în mod direct la revigorarea companiilor ce activează în acest domeniu al economiei naționale.

Știm că sunt încă multe de făcut, dar eu, în calitatea mea de Ministru ce gestionează și sectorul transportului feroviar, am toată încrederea că toți cei care activează în domeniul feroviar fac și vor face față cu profesionalism tuturor provocările pe care ni le rezervă viitorul.

Astăzi de ziua voastră, tuturor celor care faceți cinste căii ferate române, vă urez multă sănătate și împlinirea tuturor dorințelor și vă asigur de tot respectul meu!

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode.