24,2 milioane de euro pentru proiecte de cooperare transfrontalieră, prin Programul România-Republica Moldova

Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a semnat, vineri, 28 iunie a.c., încă 3 contracte de finanţare pentru proiectele mari de infrastructură care vor primi finanţare prin Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.

Proiectele vor fi derulate în parteneriat între autorităţile din România şi cele din Republica Moldova şi vizează următoarele tipuri de investiţii:

– îmbunătăţirea schimbului de informaţii între cele două state partenere, prin dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii. Proiectul „Infrastructura de comunicaţii” (COMINF), cu un buget total de 7,9 milioane de euro (din care 5 milioane din fonduri europene) este un parteneriat între Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Ministerul Afacerilor Interne din România şi Ministerul Transporturilor din România. Principalele activităţi finanţate sunt: construirea şi operaţionalizarea unui centru de poliţie în Republica Moldova; instalarea echipamentelor de fibră optică pe ruta Iaşi – Chişinău; interconectarea inspectoratelor de poliţie din Republica Moldova şi achiziţia echipamentelor radio – IT necesare.

– creşterea securităţii graniţelor estice ale Uniunii Europene, prin reabilitarea staţiilor de poliţie din zona de frontieră a celor două state partenere, achiziţia de echipamente şi formarea personalului de poliţie. Proiectul Cooperare Regională pentru Prevenirea şi Combaterea Criminalităţii Transfrontaliere România – Moldova (THOR) are o valoare totală de 12,5 milioane de euro (din care 6,4 milioane de euro din fonduri europene) şi este derulat de parteneriatul încheiat între Inspectoratul General al Poliţiei Române şi cel al Republicii Moldova, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră din România şi din Republica Moldova.

– îmbunătăţirea structurii de operare SMURD (SMURD 2). Proiectul urmăreşte creşterea siguranţei populaţiei prin dezvoltarea capacităţii de intervenţie în situaţiile de urgenţă şi are o valoare totală de 10 milioane de euro (din care 6,4 milioane finanţare europeană). Vor fi finanţate construirea unui poligon de pregătire pentru personalul din serviciile de urgenţă din ambele state, construirea a 7 piste de aterizare pentru elicoptere – 3 în România (Iaşi, Galaţi Botoşani sau Vaslui) şi 4 în Republica Moldova (Chişinău – 2, Bălţi – 1, Cahul – 1), construirea a două Unităţi de Primire a Urgenţelor (Chişinău şi Bălţi – Republica Moldova) şi achiziţia de autovehicule de intervenţie. Activităţile vor fi implementate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din România, Inspectoratul General al Aviaţiei şi Ministerul Sănătăţii din România şi partenerii din Republica Moldova, respectiv Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Institutul de Medicină de Urgenţă.

Activităţile celor patru proiecte vor fi realizate în termen de 36 de luni de la data semnării contractelor de finanţare.
Aceste proiecte totalizează 30% din fondurile europene alocate Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.

* * *

Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate. Alocarea financiară a Uniunii este de 81 milioane de euro. Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova şi va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE care se învecinează.

Toate informaţiile privind Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, apelurile de proiecte lansate şi informaţiile utile celor interesaţi de finanţare pot fi consultate pe web site-ul dedicat programului, www.ro-md.net

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.