25 noiembrie – Ziua Internațională împotriva violenței asupra femeilor

Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin rezoluţia din 54/134 din 17 decembrie 1999, data de 25 noiembrie a fost stabilită de ONU drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.
Violenţa împotriva femeilor şi fetelor este tot mai mult recunoscută ca fiind una dintre cele mai serioase şi urgente probleme ale tuturor timpurilor. În fiecare colţ al lumii, efectul real şi dăunător pe care violenţa îl are asupra femeilor împiedică drumul spre dezvoltare, pace şi egalitatea de şanse.


Comunitatea internaţională şi societatea civilă au ajuns la concluzia că nu există circumstanţe atenuante pentru violenţa împotriva femeilor şi fetelor: când are loc, aceasta este de fiecare dată o încălcare a drepturilor lor, este un act criminal şi este un lucru inacceptabil.
În 1979 a fost adoptată Convenţia ONU pentru Eliminarea tuturor Formelor de Discriminare împotriva Femeilor, principalul instrument internaţional al drepturilor femeilor şi fetelor. Convenţia, alături de alte instrumente legale cu rezultate negociate în cadrul conferinţelor internaţionale, statuează drepturile femeilor şi fetelor la o viaţă fără violenţă.

În cazul în care cunoasteți cazuri de violență asupra unei femei sau violență în familie, puteți cere ajutor specializat la numerele de mai jos, cât și la numărul unic pus la dispoziție de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.

• Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistrița-Năsăud – 0263 230502 / pentru urgenţe – 0263 983 (gratuit, nonstop)
• Centru de noapte și cazare pentru persoane fără adăpost – asigură adăpost în regim de urgență pentru victime ale violenței în familie – 0263 237479
• Asociația Afiprofamilia – consiliere – 0263 233101 / 0749 070124
• Asociația Benita – consiliere – 0263 239050

#stopviolențeiasuprafemei

Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.