LIFESTYLE

27 iunie-Ziua Internationala a Pescarului

Ziua Internationala a Pescarului a fost instituita, in 1984 la Conferinta Internationala pentru Reglementare si Dezvoltarea a Pescuitului de la Roma.

Acest eveniment este un bun prilej pentru a demara diverse acțiuni pe această tema, motiv pentru care, anul, mai multe țări organizează concursuri de pescuit sau dezbateri despre pescuitul responsabil.

Locuitorii unor țări din Africa merg la pescuit cu o lopată, cu ajutorul căreia ei scot din nămol peștii protopter. În timpul secetei, acești pești se îngroapă în noroi pentru a supraviețui. Chiar dacă noroiul se usucă, ei încă mai rămân în viață.

În Noua Guinee peștii sunt prinși cu ajutorul unei plase realizate din pânză de păianjen.

Cel mai mare sturion prins vreo dată cântărea 212 kilograme. El a fost capturat de niște pescari din California în anul 1983.

Cel mai mare pește prins vreo dată cu ajutorul unei undițe a fost un rechin alb de 5 metri lungime, care cântărea 1,2 tone. El a fost prins în anul 1959 pe coasta Australiei de sud.

În Japonia a existat o modalitate neobișnuită de a prinde pești cu ajutorul păsării cormoran. Păsările prindeau peștele, însă când aveau de gând să le înghită ele erau oprite de o zgardă specială.

Cel mai interesant lucru la pescuitul sportiv este că tot peștele este aruncat înapoi în apă. Există două tipuri de pescuit, cel sportiv și cel comercial.

Există 21 de milioane de pescari în întreaga lume și aproximativ 200 de milioane de oameni care depind de pescuit pentru a supraviețui.

Industria pescuitului ajunge la 124 de miliarde de dolari în fiecare an, pentru a produce pește în valoare de 70 de miliarde de dolari. Deloc profitabil!

În jur de 24 de mii de oameni mor în fiecare an din cauza accidentelor produse la pescuit.

Cele mai mari consumatoare de pește din lume sunt India și Statele Unite.