29 aprilie – Ziua veteranilor de Război. Se sting veteranii de război, eroii zilelor noastre…

În fiecare an, la 29 aprilie, îi sărbătorim pe cei mai curajoși și devotați români care nu au stat, niciun moment,  pe gânduri atunci când țara le-a cerut să-i apere hotarele sau suveranitatea. Sunt veteranii de război, eroii zilelor noastre, cărora le datorăm România de astăzi, despre care citim în cărțile de istorie și pe care îi putem întâlni încă, aievea, pentru câțiva ani de acum înainte. Căci, ajunși la o vârstă venerabilă, se sting încet-încet, la fel de discret precum au luptat în tranșeele celui de-al Doilea Război Mondial și precum au trăit după război, luând cu ei și amintirile zilelor însângerate în care apărau pământul strămoșesc.

Ziua Veteranilor de Război în România a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007, fiind aleasă data la care, în anul 1902, Regele Carol I a recunoscut, pentru prima dată oficial, titlul de veteran de război, supravieţuitorilor Războiului de Independenţă. În acest an, deoarece Ziua Veteranilor de Război coincide cu a doua zi de Paști, manifestările dedicate eroilor care au luptat pentru România de astăzi, au avut loc în 24 aprilie, când s-au organizat ceremoniale militare și religioase în principalele orașe ale țării și în teatrele de operații unde sunt prezenți militari români.

În preajma acestor manifestări, prin Programul MApN ,,Acasă la Veterani”, veteranii de război au fost vizitați de reprezentanți ai unităților militare din apropiere. Cu această ocazie, veteranii de război au primit, alături de cadouri, diplome, plachete aniversare, și medalia ,,Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial, 1941-1945″, conferită de către Președintele României militarilor și civililor încadrați în unități militare care au participat la campaniile Armatei României în perioada 1941-1945.

Astfel, reprezentanți ai Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” au poposit la trei dintre puținii veterani de război din județul Bistrița-Năsăud care mai sunt în viață și care, în acest an, împlinesc venerabila vârstă de 100 de ani: Iosif Tău din localitatea Stupini (comuna Sîmnihaiu de Câmpie), Dumitru Stupinean din localitatea Dipşa (comuna Galații Bistriței) și Alexa Cocean din Tîrlișua, toți cei trei veterani de război având gradul de sublocotenent în retragere. De asemenea, la Iași, Florești, Șimleul Silvaniei, comandanții marilor unități din subordinea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, i-au vizitat pe veteranii de război, în timp ce la Brăila sau în Argeș, veteranii de război au primit vizita reprezentanților Diviziei 2 Infanterie Getica.

În țară mai sunt doar câteva mii de veterani de război, puțin peste 5000. Au peste 90 de ani și poartă, pe trupurile lor, urmele gloanțelor popoarelor care au vrut să subjuge România. În suflete, amintirea zilelor de luptă este mai vie ca niciodată. Nu se plâng acum, cum nu au făcut-o nici atunci când luptau flămânzi și goi pentru România. Se sting în tăcere, cu demnitate și cu sentimentul datoriei împlinite, lăsându-ne mai săraci și mai singuri…

Se sting VETERANII DE RĂZBOI, EROII ZILELOR NOASTRE!

Test: Cristina Rusu

Surse foto: Instituția Prefectului BN, Diziviz 2 Infanterie Getica, Dizivia 4 Infanterie Gemina

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, oameni în picioare şi interior

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane

Este posibil ca imaginea să conţină: 6 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, persoane zâmbind

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, zâmbind, stând jos

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, oameni stând jos

Este posibil ca imaginea să conţină: floare

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.