LIFESTYLE

29 iunie- Ziua Internațională a Dunării

Anual, în 29 iunie,  țările dunărene serbează Ziua Internațională a Dunării, sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR). A fost aleasă ziua de 29 iunie, ca zi a Dunării, deoarece la această dată, în anul 1994, la Sofia, s-a semnat Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

Dunărea este fluviul care străbate zece state și deservește circa 80 de milioane de oameni care trăiesc în regiunile situate în bazinul fluviului. Acesta prezintă importanță deosebită pentru țările riverane, prin navigație, producerea de energie electrică, apă potabilă pentru populație, agricultură industrie, turism.

Lungimea Dunării este de 2860 km, dintre care 1075 se desfășoară la granițele sau pe teritoriul României, inclusiv partea cea mai importantă ca debit, navigație și turism. Astfel, la intrarea în țara noastră, Dunărea a săpat în rocile dure ale munților formând cel mai lung defileu european (144 km între Baziaș și Gura Văii), iar la vărsare, se desparte în trei brațe formând Delta Dunării, un loc mirific unde pot fi întâlnite pentru 250 de specii de păsări (Paradisul Păsărilor).

Sursă foto: Radu Cira-Facebook

Este posibil ca imaginea să conţină: ocean, cer, în aer liber, natură, apă şi text

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, în aer liber, apă şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, în aer liber, natură şi apă

Este posibil ca imaginea să conţină: ocean, cer, în aer liber, apă şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, copac, în aer liber, natură şi apă