OPINII

3 spitale a construit statul în cei 31 de ani. Ce-ar fi de făcut?

Da, e vorba de Spitalul Oncologic de la Iași, un spital la Mioveni și unul la Fălticeni unde construcția a început în 1990. Asta e realitatea. Cine e de vină? Mulți sunt de vină. Mulți suntem de vină.
Sigur că astăzi poți pune niște reguli de funcționare, de obținere a unor avize, așa de pe o zi pe alta, dar ce rezultate se pot obține în urma unor astfel de măsuri? Faci legi, bun dar care e pasul următor? Închizi 60% dintre spitale? De mâine? Foarte probabil că peste 80% dintre ele nu se încadrează tuturor regulilor de incendiu, de funcționare în general, dar schimbatul regulilor nu vor schimba nici situația, ci eventual va fi mai rău. Sigur că dacă vor fi construite spitale noi va fi mult mai bine dar asta nu se va întâmpla luna viitoare. Dacă timp de 30 de ani, statul n-a construit spitale, nici în următoarele luni nu vor fi gata altele noi și cu siguranță în următorii 10 ani nu vom avea spitale noi în fiecare județ. Nu că n-ar fi posibil dar în România nu se întâmplă astfel de miracole.
Care ar fi soluția? Problemele trebuie puse pe masă și ar fi de stabilit un calendar pe termen mediu de rezolvare a lor. Indiferent cine guvernează să se țină de un program de investiții. Am văzut politicieni de la PSD și nu numai, care țipă de zor dar câți dintre ei au făcut pași concreți pentru a schimba sistemul nostru centralizat și ineficient? Sigur că punctual s-au făcut lucruri bune, avem exemplul Oradiei, unde spitalele aparțin Primăriei, de altfel e și singurul județ unde e situația asta și unde lucrurile s-au îmbunătățit mult dar e un caz izolat. Lozincile și lozincarii nu vor schimba situația, dimpotrivă. Oameni buni pot pica ușor fără să aibă nicio vină fiindcă nu apucă să rezolve marile probleme într-un mandat de 2 sau 4 ani, timp în care se pot întâmpla alte nenorociri. Oricum niciun ministru nu va rezolva toate probleme în următorii 10 ani. N-are cum. Eu zic că atunci când avem un om bun pe o poziție să facem cumva și să-l susținem acolo cât mai mult timp posibil. În administrația locală e posibil fiindcă acolo oamenii votează odată la 4 ani și avem primari buni aleși în urmă cu 20 de ani și se văd rezultatele. N-ar fi rău să avem un bun ministru al sănătății sau al transporturilor timp de 10 ani. Dar cum să facem?