POLITICĂ

30 de ani de la primele alegeri libere din Polonia

În anii 70 şi 80 în întreaga Polonie au avut loc manifestaţii de protest fără precedent faţă de conducerea comunistă. Unul dintre liderii sindicatelor care s-au adunat sub titulatura de mişcarea „Solidaritatea” şi  care a condus demonstraţiile din cei aproape 20 de ani, a fost disidentul Lech Wallesa. Un personaj apparent simplu, fost muncitor dar un om extreme de hotărât, care în scurt timp a devenit liderul polonezilor care luptau împotriva orânduirii comuniste poloneze. Walesa a fost închis de multe ori şi şi-a câştigat o mare popularitate internatională.

În septembrie 1981 „Solidaritatea” a declanşat o grevă generală şi noul prim-ministru, Wojciech Jaruzelski, a ripostat prin impunerea legii marţiale. Clădirile „Solidarităţii” au fost asediate, sprijinitorii mişcării au fost arestaţi, iar demonstraţiile reprimate.         La acea dată Walesa era deja o figură internaţională. În 1981 s-a întâlnit cu papa Ioan Paul al II-lea, care era de origine poloneză, anticomunist convins. În decembrie 1983 a primit premiul Nobel pentru Pace.

În următorii ani a continuat ostilitatea împotriva regimului. Într-un referendum organizat în 1987 privind noua politică economică, populaţia a votat împotriva guvernului. În 1988 economia se prăbuşea şi regimul se confrunta cu o opoziţie tot mai mare. Politicile reformiste din U.R.S.S. declanşaseră o campanie largă în imperiul comunist pentru eliberarea politică şi economică. Polonia avea să fie prima ţară care a înlocuit conducerea comunistă cu un guvern democratic.

Lech Walesa, Preşedintele Poloniei

În 1988, sindicatul liber Solidaritatea va organiza o nouă grevă în masă împotriva regimului comunist, care a avut drept urmare repunerea în legalitate a sindicatului liber Solidaritatea şi admiterea participării acestuia ca partid politic la alegerile parlamentare din vara anului 1989. Aceste alegeri, considerate primul scrutin parţial liber după 1948 din Polonia, au adus victoria Solidarităţii şi numirea în funcţia de premier, la propunerea lui Wałesa, a lui Tadeusz Mazowiecki.

În 1990 Lech Walesa a devenit primul preşedinte al Poloniei. În această calitate, el a ajuns la conducerea Poloniei în primele alegeri democratice din 1991 şi a supravegheat modul în care guvernul a transformat economia de stat într-un sistem de piaţă liberă, de tip capitalist

Lech Walesa va rămâne în memorie ca eroul luptei polonezilor împotriva regimului comunsit. În ciuda intimidărilor şi a numeroaselor arestări, el a dus o campanis susţinută pentru subminarea regimului comunist.