ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA, POLITICĂ, OPINII

30 de ani de la revolta anticomunistă de la Brașov

Azi se împlinesc 30 de ani de la revolta anticomunistă de la Brașov.

La 15 noiembrie 1987 are loc, la Brașov, o amplă revoltă anticomunistă, cu participarea muncitorilor Uzinei de Autocamioane: ,,Steagul Roșu”, cărora li s-au alăturat și alți brașoveni muncitori de la fabrica Tractorul Brașov, fabrica Hidromecanica, elevi, studenți și alți locuitori.

Nemulțumiți că au primit aproximativ doar jumătate din salariu, fără nici o motivație, muncitorii Secției 440 „Matrițe” a întreprinderii de autocamioane Steagul Roșu au decis să nu mai lucreze, iar schimbul de noapte nici nu a pornit utilajele. Lor li s-au alăturat, la ora 7.00 muncitorii din schimbul I și, împreună, revoltați au spart geamurile sediului administrativ al uzinei. În jurul orei 11.00 aceștia au hotărât să meargă la sediul Comitetului Județean al PCR, ca să ceară explicații. Inițial  au scandat revendicări sociale: „Vrem mâncare și căldură!”, „Vrem banii noștri!”, „Vrem mâncare la copii!”, „Vrem lumină și căldură!” și „Vrem pâine fără cartelă!” ca, mai apoi, pe parcurs au existat voci care au trecut la revendicări de natură politică: „Jos Ceaușescu!”, „Jos comunismul!”, „Jos dictatura!” sau „Jos tiranul!”. Mulțimea a forțat intrarea în sediul administrativ și cei care au pătruns în clădirea Comitetului de Partid au găsit acolo produse care în acea perioadă erau considerate delicatese: salam de Sibiu, cașcaval, banane, portocale, Pepsi, multe pregătite pentru serbarea din acea zi, zi în care erau programate alegerile de deputați din Marea Adunare Națională.  Protestatarii furioși au distrus mobilier, aparatură, au spart geamuri, au ars diverse obiecte și au agresat membri ai nomenclaturii brașovene și milițieni.

La sosirea serii forțele de Securitate și armata au înconjurat zona centrală a orașului și au împrăștiat prin forță revolta, folosind gaze lacrimogene, câini și mașini blindate, după care au arestat protestatari, dintre aceștia mulți au fost torturați sălbatic, deportați sau chiar uciși.

Zeloșilor coordonatori ai anchetelor nu li s-a întâmplat nimic după Decembrie 1989, ba, mai mult, unii au fost înaintați în grad, alții au ajuns parlamentari, alții au ocupat funcții importante în statul așa-zis democratic, încă un semn că Revoluția din ’89 din România nu s-a încheiat cu adevărat.

În ianuarie 1990, s-a constituit, la Brașov, Asociația 15 Noiembrie 1987, care, de-a lungul anilor, a organizat serii de evenimente dedicate celor care s-au revoltat în noiembrie 1987, în cinstea acestora ridicându-se o troiță dezvelită la 15 noiembrie 1997, aflată în fața Spitalului Județean Brașov,  iar cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la revoltă, a fost dezvelită o placă de natură comemorativă pe care este scris : ,,În cinstea luptătorilor pentru libertate și democrație care, în 15 noiembrie 1987, au retrezit conștiința românească”, aflată la intrarea Primăriei Brașov.