Uncategorized

Spitalul regional din zona Transilvaniei se va construi la Cluj

Premierul Tudose a anunțat la începutul ședinței de guvern că va începe demararea construcției spitalelor regionale Cluj și Craiova : ,,Spitalele de la Craiova şi Cluj intră în linie dreaptă, din punct de vedere al transferului de terenuri, şi dumneavoastră sunteți șef de filă doamna viceprim-ministru”. În ultima perioadă au apărut anumite zvonuri privind relocarea construcției spitalului regional din Transilvania, însă se pare că lucrurile rămân neschimbate. Spitalul se va construi pe o suprafață de 14 ha în apropierea municipiului Cluj, în localitatea Florești.

Ministru MDRAP, Sevil Shhaideh :,,Astăzi, cu eforturile autorităţilor locale de la Cluj, Ministerul Sănătăţii, MApN, suntem în măsură să propunem pe ordinea de zi şi terenurile pentru Spitalul regional de la Craiova şi de la Cluj şi să urmeze mai departe zona de cerere de finanţare şi finanţarea proiectelor”.

Alin Tișe, președintele CJ Cluj a reconfirmat faptul că Spitalul Regional de Urgență urmează a fi construit la Cluj: ,,În acest context, am reamintit faptul că, încă de la mijlocul lunii septembrie a.c., Consiliul Județean a finalizat toate demersurile care intrau în atribuțiile sale, referitoare la edificarea acestui important obiectiv medical.
Niciun moment nu avea de ce și nu putea să se schimbe locația viitorului Spital Regional de Urgență într-un alt județ decât Clujul. Dincolo de atuurile incontestabile ale Clujului, am fost primii care ne-am îndeplinit obligațiile și am pus la dispoziția Ministerului Sănătății un teren de cca. 14 hectare, cel mai bun ca și amplasare, planeitate și acces la utilități dintre cele trei locații vizate.
Conștientizând necesitatea și importanța edificării unui spital care să deservească întreaga regiune a Transilvaniei, Consiliul Județean Cluj a fost primul dintre autoritățile din țară vizate de construirea unui spital regional, respectiv Cluj, Iași și Craiova, care a finalizat întreaga procedură, ultima adresă referitoare la acest subiect fiind transmisă Ministerului Sănătății în data de 12 septembrie a.c. Prin intermediul respectivului document, Consiliul Județean Cluj reitera faptul că terenul pe care urmează să fie amplasată viitoarea unitate spitalicească, situat în comuna Florești, Str. Avram Iancu, nr. 370-374, are o situație juridică pe deplin clarificată, nu este supus unor cereri de revendicare, nu se află în litigii pe rolul instanțelor, nu este grevat de sarcini și nu este închiriat sau concesionat.
Pentru a se putea ajunge în această etapă finală, Consiliul Județean a derulat o procedură laborioasă prin intermediul căreia a dezmembrat terenul în cauză și s-a ocupat de evaluarea suprafeței care se transmite în vederea construirii spitalului, comunicând raportul de evaluare Ministerului Sănătății. Totodată, a adoptat hotărârea 167/26.07.2017 de modificare a HCJ nr. 258/29.11.2016 prin care terenul a fost transferat din domeniul public al județului Cluj în domeniul public al Statului Român. Ulterior, Consiliul Județean a acționat pentru înscrierea în Cartea Funciară a dreptului de proprietate asupra terenului Statului Român și a întreprins demersurile necesare în vederea casării și, respectiv demolării construcțiilor dezafectate existente pe terenul în cauză”.