DIN TRANSILVANIA

Untold a amenjat la Cluj-Napoca două camere sterile pentru copiii bolnavi de cancer. FOTO

Untold și Asociația Dăruiește Viață au construit primele două camere sterile din Transilvania, la Clinica de Pediatrie II din Cluj-Napoca, vitale pentru pacienții cu leucemie și alte tipuri de cancer. Este vorba despre o investiție de peste 100.000 de euro, din care 18.000 de euro au fost banii donați de către fanii festivalului.

Cele două camere sterile au fost ianugurate, vineri dimineață, la Spitalul de Pediatrie II (strada Crișan, numerele 3-5). Potrivit reprezentanților spitalului, acestea vor asigura creșterea ratei de supraviețuire a sutelor de copii bolnavi de cancer care sunt tratați anual la secția de hemato-oncologie a Spitalului de Copii din Cluj-Napoca. Valoarea totală a proiectului este de peste 100.000 euro, din care 18.000 de euro au fost banii donați de către fanii festivalului şi diferența de 82.000 de euro a fost donată de festival.

„Am pornit această campanie de la o statistică îngrijorătoare: în România, rata de supraviețuire a bolnavilor în lupta cu cancerul este de sub 50%. Ne-am dorit să ajutăm la schimbarea acestei realități dramatice. Ne-am implicat și am întins o mână de ajutor spre secția de hemato-oncologie de la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, unde sunt tratați anual 100 de copii, alături de partenerii noștri de la Dăruiește Viață, dar și de fanii festivalului care au contribuit la acest proiect”, a declarat Edy Chereji, director de marketing și comunicare Untold.

În România există doar 18 camere sterile: 10 la București, 6 la Timișoara și, începând de azi, 2 la Cluj-Napoca. Fiecare dintre acestea au fost construite din donațiile Asociației Dăruiește Viață. “Le mulțumim  fanilor festivalului pentru contribuția pe care au adus-o la proiectul Dăruiește Viață si UNTOLD de a dota Spitalul Clinic de Urgență din Cluj cu un sistem de camere sterile pentru tratarea copiilor bolnavi de leucemie. Prin donațiile lor au arătat că au puterea de a acționa în interesul comunității, atunci când statul nu are grijă de cetățenii săi. Ei sunt exemplu pentru noi toți!”,  a declarat Oana Gheorghiu, Vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață.

Proiectul de la Pediatrie II a presupus recompartimentarea spațiului pentru crearea sistemului de camere sterile, care presupune un SAS cu presiune pozitivă, din care se intră în cele două camere sterile care au la rândul lor o presiune pozitivă mai mare decât cea din SAS. Această presiune asigură sterilitatea aerului, astfel încât, în momentul deschiderii ușilor, presiunea pozitivă împiedică aerul să intre în SAS sau în camere și niciun microb nu pătrunde în spațiul în care se află copilul cu imunitate scăzută.

sursa: ziuadecluj.ro