ACTUALITATE

Manfred Weber (PPE): “Acest continent se bazează pe principii creştine”

Candidatul Partidului Popular European pentru preşedinţia Comisiei Europene, Manfred Weber, a ţinut un discurs la reuniunea Partidului Naţional Liberal de sâmbătă, unde au fost prezentaţi candidaţii pentru Parlamentul European. Vă prezentăm  intervenţia liderului german.

“Ţinând cont de acest eveniment şi având această poziţie şi faptul că ne întâlnim aici cu foarte mulţi primari, nu pot să îmi imaginez un loc mai bun pentru a prezenta viitoarele iniţiative ale PPE-ului pentru continentul nostru, pentru Uniunea Europeană, decât aici, la Bucureşti.

Este grozav să mă aflu aici. Vă mulţumesc pentru primirea călduroasă!

În primul rând, vreau să subliniez că PNL este unul dintre motoarele din cadrul PPE. Sub preşedinţia lui Ludovic Orban, am văzut astăzi , atunci când am cunoscut candidaţii şi am văzut prezentarea şi felul în care PNL lucrează şi forţa motrice, care face parte dintr-o familie mai mare. Aici sunt abordate aceleaşi chestiuni care sunt abordate şi la nivel european şi noi suntem un partid care putem să influenţăm procesul decizional la toate nivelurile pentru a lupta în interesul cetăţenilor europeni.

Aşadar, permiteţi-mi să vă spun, permiteţi-mi să mulţumesc leadership-ului partidului dumneavoastră, lui Ludovic Orban pentru sprijinul pe care l-a oferit şi să nu uităm, PNL este puternic şi reprezintă viitorul României.

Mulţumesc Ludovic Orban pentru leadership-ul puternic pe care îl oferi!

Doamnelor şi domnilor, mă gândesc la România şi când fac acest lucru, trebuie să vă spun că în anii trecuţi, România a fost privită ca o ţară care vorbea, referitor la statul de drept, la lupta împotriva corupţiei, discutam despre probleme interne. România nu mai era văzută ca fiind parte dintre ţările care iau principalele decizii la nivel european. Trebuie să ne gândim că România era una dintre ţările cele mai pro-europene. Trebuie să ne concentrăm asupra cetăţenilor şi este o tragedie să nu observăm că România nu mai este un pionier la procesul decizional la nivel european. Este nevoie de aer proaspăt, de spiritul tânăr al noii generaţii şi ştiţi care este motivul! Motivul este că există actualul Guvern din România, care se gândeşte mult mai mult la interesele liderilor de partid şi mult mai puţin la interesul cetăţenilor români, în context european.

Există un lucru negativ, pe care trebuie să-l menţionez acum că mă aflu la Bucureşti dar, aspectul pozitiv este că a existat o persoană care a dat un semnal clar că putem avea în continuare încredere in viitorul acestei ţări, putem avea în continuare încredere în România, ca partener de încredere pentru noi, la nivel european. Este vorba despre preşedintele dumneavoastră, Klaus Iohannis, care a fost întotdeauna un lider extraordinar şi ar trebui să fiţi mândri că aveţi un preşedinte atât de grozav. Mulţumesc, Klaus Iohannis!

Doamnelor şi domnilor, acum, când vorbim de viitorul UE, trebuie să înţelegem că trebuie să începem cu modul de a asculta, cum a spus şi Antonio. Doamnelor şi domnilor, Europa şi politica la nivel european trebuie să înceapă să asculte, să ia în considerare îngrijorările oamenilor şi nu să se gândească numai la anumite elite. Totul începe prin îi a-i asculta pe oameni.

De aceea vă spun, nu pot să-mi imaginez un loc mai bun pentru a discuta despre aceste lucruri decât Comitetul Regiunilor . Îi respect pe primari şi activitatea lor din viaţa de zi cu zi. Activitatea legislativă este mai îndepărtată de oameni dar în calitate de primar, la nivel local, dumneavoastră sunteţi zi de zi aproape de cetăţeni. Aşadar, să-i ascultăm pe primari este un lucru esenţial. Mă gândesc cum ar desfăşura un primar campania, întotdeauna mă gândesc la acest lucru. Atunci când un primar doreşte să fie reales, mesajul principal pe care îl transmite este să spună cetăţenilor, prietenilor, comunităţii, mesajul principal este: Da, mi-am făcut treaba!

Deci, trebuie să arăţi ceea ce ai făcut în timpul mandatului tău.

Este acelaşi lucru, pentru că în prezent guvernăm Uniunea Europeană, trebuie să spunem oamenilor ce am realizat. Doamnelor şi domnilor, în ultimii zece ani, în Europa, am creat 13 milioane de locuri noi de muncă, avem o creştere economică de 2% şi, de asemenea, un alt aspect care a fost criticat, în ceea ce priveşte migraţia, ei bine, am reuşit să reducem cifra migraţiei ilegale în ultimii 4 ani cu aproximativ 95% în zona Mediteranei.

Dacă este să ne gândim la Brexit, trebuie să ţinem Europa împreună, 27 de ţări care să aibă o voce comună în faţa Marii Britanii. Gândindu-ne la aceste trei puncte esenţiale, trebuie să vă spun că PPE, sub leadership-ul lui Tajani, Tusk şi alături de mine, vom reuşi să mergem pe aceeaşi cale şi putem să fim mândrii de ceea ce am realizat până acum la nivelul Uniunii Europene.

Şi un alt aspect foarte important, doamnelor şi domnilor, câteodată, atunci când vorbim despre Europa, ne concentrăm foarte mult pe aspectele concrete şi uităm adesea de perspectiva mai largă.

Aş vrea să revin la cuvintele preşedintelui Iohannis, am 46 de ani, doamnelor şi domnilor, am crescut în Bavaria şi sunt prima generaţie de pe acest Continent care poate să spună: Da, trăiesc astăzi şi generaţia mea poate trăi în prezent într-o Europă în care guvernează libertatea şi pacea.

Generaţia tatălui mei s-a născut în 1947, la încheierea celui de-al doilea Război Mondial, a trăit în Bavaria şi s-a bucurat de libertate. Dar jumătate din continentul nostru era sub un regim comunist şi nu s-a bucurat de libertate iar generaţia străbunicului meu a mers la război şi generaţiile dinainte, de asemenea. Aşadar, doamnelor şi domnilor, vă rog să vă gândiţi că eu reprezint prima generaţie care poate să spună că a trăit pe parcursul întregii vieţi într-o Europă care este unită de principiile libertăţii şi păcii.

Şi de ce subliniez acest lucru? O fac pentru că acest lucru a fost posibil pentru că lideri din partidul nostru, din partea familiei PPE, cei care au condus în ultimii ani Uniunea Europeană, au reuşit să facă acest lucru şi mă lupt împotriva tuturor celor care vor să distrugă Europa de astăzi, împotriva populiştilor, egoiştilor, naţionaliştilor. Această Europă a fost construită de noi, suntem mândrii şi o vom apăra şi pe viitor.

Acesta este primul aspect, trebuie să spunem cetăţenilor ce am realizat pentru că trăim în cea mai bună Europă pe care am avut-o vreodată. Asta nu înseamnă că totul este în regulă. Nu, mai sunt multe lucruri de rezolvat. Sigur, v-aţi referit la acest lucru. Primul mesaj al programul nostru, al manifestului, referitor la ce vrem să facem în Europa este că eu visez la o Europă mai bună şi în calitate de viitor preşedinte al Comisiei Europene îmi doresc să lupt pentru o Europă în care nimeni nu va mai forţat să îşi părăsească regiunea în care locuieşte din motive financiare. Trebuie să lucrăm pentru o Europă în care toată lumea să se bucure de aceleaşi condiţii de trai, peste tot în Europa.

Peste 3,5 milioane de români au părăsit România în ultimii ani. O treime din tânăra generaţie a părăsit această ţară şi asta nu poate să mai fie acceptabil, de aceea trebuie să facem mai mult astfel încât să creăm condiţii de trai egale şi de aceea vă transmit acest angajament clar. Eu, în calitate de preşedinte al Comisiei, voi fi în favoarea tuturor politicilor regionale de dezvoltare pentru că trebuie să investim în viitorul Europei, să construim infrastructură şi să oferim tinerilor un viitor mai bun şi mai ales în zonele rurale trebuie să fim deschişi pentru comerţ ca europeni şi doresc să vă comunic câteva cifre.

1,1 milioane români lucrează, în prezent, în sectoare în care se produc produse pentru export, deci nu pentru a fi exportate în Uniune, ci în ţări terţe. 1,1 milioane de români. Este foarte mult, ceea ce ne transmite un semnal clar. Putem avea un viitor economic bun numai dacă credem în politicile comerciale şi aceasta este o problemă, pentru că socialiştii, verzii, cei de stânga sunt sceptici cu privire la viitoarele acorduri comerciale. Am votat la Strasbourg cu privire la acordurile comerciale între Uniunea Europeană şi Statele Unite, un dosar foarte important şi vă spun că socialiştii se opun acestuia. Socialiştii nu vor să aibă alte acorduri comerciale. Ei vor să facă aceleaşi lucruri ca Donald Trump, să blocheze comerţul, să-l oprească, să clădească ziduri şi vă spun, pe partea economică nu doresc să clădesc vreun zid, eu vreau să creez punţi pentru că este singura cale de a obţine o dezvoltare economică bună şi o politică comercială sustenabilă.

Un alt aspect, în ceea ce priveşte creşterea economică, ne bucurăm în prezent de creştere economică. De ce? Pentru că avem produse bune, inovaţia este un element cheie. Am vizitat acum puţin timp standurile tinerilor antreprenori şi este incredibil să vezi ce de idei bune au tinerii antreprenori din Europa.

Doamnelor şi domnilor, pentru a activa inovaţia şi a-i susţine pe aceia care produc servicii şi produse noi şi bune trebuie să mergem pe această cale. Vreau să vă ofer un exemplu şi Antonio a vorbit despre acest lucru. 40% dintre cei care sunt prezenţi în această sală , 40% dintre europeni vor experimenta în viaţa lor, se vor confrunta în viaţa lor cu cancerul. Toţi cei care au avut un astfel de caz în familia lor, printre cei apropriaţi ştiu cum se simt. Se simt lipsiţi de speranţă şi dacă ar fi să îmbinăm toate capacităţile de cercetare de la nivel european, toate bazele de date de care beneficiem şi am reuşi să facem un master plan în lupta împotriva cancerului, atunci noi europenii am reuşi să venim cu un răspuns la cancer, eventual să vindecăm cancerul pe viitor. Nu putem spune daca va dura 5, 7 sau 10 ani, dar dacă europenii ar găsi un răspuns la cancer, atunci acesta va deveni un loc mai bun şi oamenii ar fi mândri să fie europeni. Eu vreau să prezint un astfel de master plan în lupta împotriva cancerului. Inovaţia este un domeniu cheie.

Doamnelor şi domnilor mai există un alt aspect cheie la nivel european. Unul sunt locurile de muncă, iar cel de-al doilea, în continuare, discuţia cu privire la migraţie. Oricând călătoresc prin Europa observ că oamenii sunt îngrijoraţi în continuare cu privire la migraţie. Doresc să vă ofer un răspuns scurt cu privire la punctul de vedere al PPE. Primul punct, condiţia prealabilă atunci când vorbim despre migraţie este că putem să controlăm frontierele noastre externe. Anul trecut în august am fost în Bulgaria, ţară vecină, am vizitat graniţa Bulgaro-Turcă, un mic râu de face delimitarea la graniţă şi exista un steag uriaş pe partea cealaltă, deci sunt 2 continente care se întâlnesc la acel punct. Borisov a construit un gard la graniţa respectivă, o măsură tehnică împotriva migraţiei ilegale, al cărei paşaport poţi să treci peste frontieră cu uşurinţă, dar pentru imigranţii ilegali, pentru a face faţă contrabandiştilor şi a mafiei din regiunea respectivă, migraţia ilegală a fost redusă aproape la zero şi, doamnelor şi domnilor, trebuie să vă spun că toţi acei politicieni care sunt dispuşi să apere frontierele externe şi să arate că la frontierele externe luptăm împotriva migraţiei ilegale, toţi acei politicieni nu trebuie criticaţi pentru că acei politicieni beneficiază de sprijinul deplin al PPE-ului, pentru că noi vrem să câştigăm controlul la frontierele noastre.

Cel de-al doilea aspect. Suntem un continent care se bazează pe principii de bază, pe umanitate şi trebuie să avem grijă şi de cei care au nevoie de ajutorul nostru. Un master plan pentru Africa, pentru a-i susţine şi pentru a le oferi asistenţă, pentru a asigura evoluţii pozitive.

România, Europa nu pot avea un viitor bun dacă continentul nostru învecinat, Africa, se găseşte într-o situaţie haotică pe termen lung, de aceea trebuie să acţionăm şi există două răspunsuri la această discuţie privind migraţia, responsabilitatea si preluarea controlului la frontiere. Există multe alte aspecte. De exemplu, Europa este un continent care din punct de vedere economic este puternic. Jean Claude Junker călătoreşte (..) în America şi vorbeşte despre comerţ şi vorbeşte despre noi şi despre relaţiile dintre noi, dar nu suntem suficient de puternici la nivel politic. Suntem puternici economic, dar din punct de vedere economic suntem încă slabi, de aceea trebuie să găsim o cale, iar afacerile externe sunt menţionate în acest sens, pentru că trebuie să răspundem la provocarea la ceea ce face Vladimir Putin, trebuie să vedem cum reacţionăm la ceea ce face Trump, ceea ce face Erdogan în Turica. Toate preocupările din domeniul Afacerilor Externe sunt importante şi dacă vom răspunde la acestea, Europa va deveni o putere şi din punct de vedere politic.

Trebuie să reuşim să vorbim la nivel global pe o singură voce.

Doamnelor şi domnilor, câteva observaţii referitoare la ce trebuie să facem cu privire la viitorul Europei. Vreau să menţionez un punct minor, cu privire la aceste acţiuni. Statul de drept. Acesta are de-a face şi cu Partidul Social Democrat din România. Sunt surprins trebuie să spun că, pentru prima dată la nivel european, vom avea un procuror şef european care are ocazia de a implementa statul de drept şi a se lupta împotriva corupţiei nu numai la nivel naţional, dar şi la nivel european. Şi pentru această funcţie, pentru prima dată, am nominalizat o persoană. Este vorba despre o personalitate, o persoană din România, care a fost propusă de Parlamentul European ca şi candidat.

Doamnelor şi domnilor, este o surpriză pentru mine că Guvernul din România nu sprijină acest candidat, nu o sprijină pe această doamnă. Eu cred că România ar trebui să fie mândră că primul procuror-şef european ar putea să fie un reprezentant al României, un cetăţean român, de aceea sprijinim această numire întrutotul.

Doamnelor şi domnilor, un aspect în campanie este să spui ce ai realizat, un alt element este să spui oamenilor ce vrei să faci pe viitor şi un al treilea element şi acesta este necesar în Europa, este să priveşti la principiile fundamentale, la reguli. La ce ne gândim ca europeni atunci când vorbim în numele PPE-ului, al PNL-ului şi când ne referim la Europa?

Doamnelor şi domnilor,

Călătorim prin Europa, dacă zburăm de aici la Bucureşti spre Dublin sau de la Lisabona către Helsinki, înseamnă să traversezi Europa de două ori şi se va găsi foarte multă diversitate privind cultura, mâncarea, unii au bere bună, alţii au vin bun. Românii le au pe amândouă, şi vin şi bere excelente. Deci, aceste lucruri pot fi întâlnite peste tot în Europa., diversitatea este foarte mare, însă un singur lucru îl avem în comun în Europa. Este cu câteva mici excepţii în fiecare sat şi oraş se va găsi o biserică creştină şi de aceea cred că acest continent se bazează pe principii creştine şi ar trebui să fim mândri de acest lucru, ar trebui să fim mândri că avem aceste valori de bază comune.

Un alt lucru de bază la care mă gândesc este că trebuie să definim componenţa finală a Uniunii Europene. Cine face parte din Uniunea Europeană? Sigur, ţările din Balcanii de Vest trebuie să aibă şansa de a adera la Uniunea Europeană, nu este nici un dubiu, dar avem discuţii şi cu prietenii noştri din Turcia, cu privire la calitatea de membru. Permiteţi-mi să fiu cinstit în această privinţă, pentru că în ultimii ani în Turcia, nu putem spune că Turcia a arătat un angajament de implementare a statului de drept şi a principiilor şi valorilor în care credem. De aceea, Turcia se îndepărtează de Europa, merge tot mai departe. Cred că cel mai bun lucru pe care îl putem face în prezent în această relaţie este să avem o abordare cinstită. Ce înseamnă acest lucru practic? Înseamnă că ar trebui să spunem prietenilor noştri turci că dorim să avem o relaţie puternică, că dorim să avem o relaţie de prietenie puternică, dar calitatea de membru pe deplin al Turciei în Uniunea Europeană nu va putea funcţiona şi vă promit că eu voi opri discuţiile cu privire la acest lucru, pentru că trebuie să definim frontierele Uniunii Europene în final.

Ultimul punct pe care trebuie să îl menţionez, doamnelor şi domnilor, naţionalismul a revenit ca subiect de discuţie. Nu există nicio contradicţie între mândria locală şi naţională şi între mândria de a fi european. Pentru noi, aceste trei identităţi merg mână în mână şi nu voi permite niciunui naţionalist sau populist, să spună cetăţenilor că acestea sunt valori care vin în contradicţie. Nu, pentru noi ele sunt împreună.

Asta vom oferi europenilor în următoarele săptămâni şi luni. În campanie, vom spune oamenilor ceea ce credem, ce reprezentăm în calitate de europeni adevăraţi. Nu vom da vina pe Europa pentru tot ce se întâmplă, noi suntem adevăraţii europeni şi avem un plan pentru viitor. Vom arăta oamenilor că avem rezultate, că vrem încrederea lor şi că avem un viitor pentru Europa şi că ne sprijinim pe valori fundamentale. Credem în aceste valori pe care este construită Europa, de aceea campania poate să fie un succes. În România ne-aţi arătat că este posibilă o astfel de ascensiune. Haideţi să luptăm împreună, să facem campanie împreună pentru o Europă mai bună, pentru o Europă care se află în mâinile noastre.

Vă mulţumesc!”