ACTUALITATE, EDUCAŢIE/CULTURĂ

385 de milioane de euro pentru susținerea sectorului cultural în Uniunea Europeană pentru anul 2022

Comisia Europeană a adoptat astăzi programul de lucru pe anul 2022 pentru „Europa Creativă”. „Europa Creativă” este cel mai important program de finanțare al Uniunii Europene dedicat sprijinirii domeniilor creative, culturii și audiovizualului.
Astfel, beneficiarii vizați știu acum exact în ce condiții și pe ce proiecte vor fi alocați banii în anul 2022.
În acest an, programul va avea o alocare de aproximativ 385 de milioane de euro. Este cea mai mare sumă de bani alocată vreodată într-un an pentru susținerea industriei creative în Europa, cu aproape 100 de milioane de euro mai mult decât în anul 2021.
Sectorul cultural a fost puternic afectat de pandemia de Covid-19 și are nevoie de sprijinul nostru mai mult ca oricând. Tocmai de aceea, una din prioritățile Uniunii Europene a fost creșterea semnificativă a bugetului pentru „Europa Creativă” pentru a sprijini arta și cultura să se recupereze după efectele pandemiei.
Programul va sprijini pe de o parte domeniul cinematografic și audiovizual european, dar și proiecte culturale și creative în domenii precum muzică, artă, literatură, arhitectură sau premii și inițiative culturale ale UE. În plus, și sectorul mass-media va putea beneficia de acest program pentru a se adapta mai bine provocărilor digitalizării.
De asemenea, sectoarele culturale și creative pot să utilizeze „CulturEU”, ghidul online lansat recent, pentru toate finanțările UE care li se adresează. Site-ul reunește 75 de oportunități de finanțare din 21 de programe diferite ale UE, de la „Europa Creativă” și „Orizont Europa” la fonduri structurale și ”InvestEU”.