LIFESTYLE

4 octombrie-Ziua Mondială a Animalelor

Astăzi, 4 octombrie, este sărbătorită Ziua Mondială a Animalelor, fie ele sălbatice sau domestice. Scopul acestei sărbători constă în promovarea drepturilor animalelor, a respectului și responsabilității oamenilor față de acestea.

Alegerea zilei de 4 octombrie pentru a celebra Ziua Mondiala a Animalelor este în strânsă legătură cu patronul spiritual și protectorul animalelor, Sfântul Francisc de Assisi (1182-1226), fondator al ordinului Franciscan, a cărui canonizare a avut loc  pe 4 Octombrie 1228.

Prima ediție a Zilei Mondiale a Animalelor a fost sărbătorită doar în Germania, la Palatul Sportului din Berlin, în anul 1925, inițiatorul acesteia fiind scriitorul german Heinrich Zimmermann. Câțiva ani mai târziu, în mai 1931, ziua de 4 octombrie a fost adoptată oficial ca zi a tuturor animalelor în cadrul  Congresului internaţional pentru protecţia animalelor de la Florenţa. La 15 octombrie 1978, la sediul ONU din Paris a fost proclamată în mod solemn Declaraţia Universală a Drepturilor Animalelor.

În preent, Ziua Mondială a Animalelor este marcată prin diferite evenimente în majoritatea țărilor lumii,

Sursă foto: onegreenplanet.org