ACTUALITATE

40 de scriitori din România merg la Târgul de Carte de la Madrid

Literatura română va fi promovată timp de trei săptamani la Târgul de Carte de la Madrid, unde România este ţară invitată. În Spania s-au tradus cei mai mulţi autori români în ultimii 10 ani și mulți dintre ei sunt așteptaţi să-şi întâlnească cititorii în capitala Spaniei.

De-a lungul celor 17 zile de târg, cel puțin 40 de scriitori români vor avea întâlniri cu cititorii și cu editurile din Spania, care urmăresc de mulți ani literatura din țara noastră.

Librarii spanioli se pregătesc să-și aducă cele mai frumoase cărți la târgul din parcul Retiro, care le-a adus anul trecut vânzări de aproape 9 milioane de euro. Sute de mii de iubitori ai cărții vizitează Feria del Libro, iar anul acesta România va fi atracția principală.

Târgul de Carte de la Madrid, la care România este țară invitată, va avea loc  în perioada 25 mai-10 iunie 2018, peste 100 de evenimente: prezentări de carte, conferințe, proiecții de documentare și ecranizări ale unor opere literare, concerte de jazz , expoziții de fotografie. Sloganul participării românești cu statutul de țară invitată este Historia por descubrir, historias por escribir / Descoperind și rescriind istoria.  Conferința inaugurală de pe 25 mai va fi susținută de scriitorul Mircea Cărtărescu.

Prin întâlnirile cu scriitori, conferințele și dezbaterile ce vor fi organízate zilnic la standul României, publicul spaniol va descoperi nenumărate fenomene socio-culturale care au marcat istoria României în acest ultim secol, având în vedere că anul acesta se sărbătorește Centenarul Marii Uniri.

Literatura românească pentru copii care, mulțumită unei tinere generații de autori și ilustratori cunoaște azi o dezvoltare importantă, constituie o altă linie importantă a programării și se va materializa în aproximativ 20 de ateliere adresate copiilor români și spanioli de vârste diferite.

Prezența României reprezintă o oportunitate excelentă pentru a sărbători conviețuirea între populația spaniolă și comunitatea românească, care a devenit grupul cel mai numeros de străini din Spania. Astfel, se va organiza o serie de evenimente cu scriitori români de expresie spaniolă. De asemenea, la standul României se vor putea achiziționa peste 100 de titluri de autori români traduși în spaniolă și aproximativ 300 de titluri în limba română.

Pe lângă evenimentele literare, publicul va putea descoperi și alte fațete ale culturii române prin intemediul unor proiecții de filme documentare și ecranizări ale unor opere literare, expoziții despre patrimoniul cultural și turistic din România sau concerte de muzică, care vor avea loc în spațiile târgului, precum și în diferite spații culturale din Madrid.

Participarea României în calitate de țară invitată la a 77-a ediție a Târgului de Carte de la Madrid este organizată de Institutul Cultural Român prin filiala sa de la Madrid și Centrul Cărții, sub auspiciile Ambasadei României în Spania și cu sprijinul Asociației Librarilor din Madrid.

În organizarea acestui târg de carte colaborează Ministerul Culturii și Identității Naționale, Escuela de Escritores din Madrid, Rețeaua Bibliotecilor Publice din Madrid, Asociația Spaniolă a Traducătorilor, Corectorilor și Interpreților, Asociația de Basm.

 

 

 

Vremea

Bistrita Bistrita-Nasaud Romania
Soare
Soare
9°C
Vânt: 4 km/h V