De sezon: Rețetă varză murată

Este rețeta moștenită de la bunici. Singurul lucru care s-a schimbat de-a lungul anilor a fost capacitatea butoaielor! Varza nu se înmoaie, nu este sărată și ține până vara și în condiții de bloc, în dulapul de pe balcon!

  • 25 kg varză (16 verze potrivite)Țâ;
  • 2 legături cimbru uscat;
  • 4 legături mărar uscat;
  • 1 știulete porumb uscat;
  • 3 mere;
  • 2 gutui;
  • 5-6 rădăcini hrean grosuțe;
  • sare grunjoasă (vrac)
Timp de preparare: sub 60 minute
Mod de preparare:
Varza se alege la mărimea potrivită butoiului, să fie tare, cu foi multe netede și să aibă cotoare subțiri. Se spală merele, gutuile, știuletele de porumb, mărarul, cimbrul și se curăță hreanul și se taie în bucăți potrivite. Varza se curăță de foile de deasupra și se scobește cotorul.În butoi întâi se potrivește furtunul pentru pritocit care trebuie să fie pe fundul butoiului cu un cap și celălalt cap se trage afară din butoi pâmă la o palmă de podea. Se pune primul strat de varză pe fundul butoiului. Daca rămân spații mari între ele se pot pune și sferturi sau jumătăți de varză, vor fi bune la varza călită. Între verze se pun bucăți de gutuie, sferturi de măr, știuletele rupt în două și bucăți de hrean. Se pun legăturile de mărar și cimbru si se distribuie pe toată suprafața. Se pune al doilea strat de varză și printre măr, gutuie, hrean. Și tot așa până se umple butoiul. Se rulează furtunul în butoi și se umple cu saramură caldă.Saramura se face 1 lingură de sare grunjoasă la litrul de apă caldă. Se lasă 2-3 ore să iasă aerul, se completează cu saramură, se pune capacul și se pune la locul lui, în dulapul de pe balcon la mine. (este pus pe un suport cu roți) După 3 zile, iar apoi din 3 in 3 zile, varza se pritocește. Cu ajutorul furtunului trag saramura într-o oală mare (15 litri) de unde se retoarnă cu un ibric în butoi.

Când s-a pritocit toată cantitatea de saramură pusă, se pun șipcile de lemn care vor ține varza în saramură, se rulează furtunul în butoi, se pune capacul la loc în dulap pentru următoarele 3 zile când se reia operațiunea.

După acrire, după ce se scoate varza, se pune o greutate pe șipci pentru a ține varza în saramură. Când este acrită este foarte bună, iar zeama este galbenă, excelentă.

 

 

 

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.