42 de copii din judeţul Bistriţa-Năsăud, aflaţi în grija autorităţilor se vor muta în casă nouă

Un număr de 42 de copii din judeţul Bistriţa-Năsăud, aflaţi în grija autorităţilor după ce părinţii lor nu au mai putut să îi crească, s-au mutat în trei case de tip familial construite printr-un proiect al fundaţiei „Hope and Homes fot Children” (HHC), două dintre acestea fiind inaugurate oficial marţi, în oraşul Năsăud.

Cea de-a treia locuinţă de acest tip a fost construită în municipiul Bistriţa.

În fiecare casă vor locui câte 14 copii, cu vârste de la 3 la 19 ani.

Directorul regional al HHC, Ştefan Dărăbuş, a vorbit despre un proiect de prevenire a separării familiale, pe marginea căruia au început discuţii cu Guvernul şi care ar putea oferi o linie de finanţare pentru familiile aflate în situaţia de a renunţa la tutela copiilor din cauza lipsei mijloacelor de trai.

,,Foarte mulţi copii, mii, zeci de mii, sute de mii de copii pot să rămână alături de părinţii lor printr-o finanţare care să ţintească familia în situaţii de vulnerabilitate”, a spus Dărăbuş.

Casele de tip familial inaugurate marţi au fost dezvoltate în cadrul procesului de închidere a Centrului de plasament din Năsăud, început în toamna anului 2014, iar investiţia se ridică  la aproximativ 400.000 euro.

Odată cu luarea deciziei de a închide centrul de plasament din Năsăud, autorităţile au căutat soluţii, alături de HHC, pentru 82 de copii aflaţi în grija statului. Pentru 14 copii s-a reuşit reintegrarea în familiile lor naturale, alţi şase au ajuns la asistenţi maternali, un copil a fost transferat în serviciul alternativ de protecţie al DGASPC, iar 19 tineri care urmau să părăsească sistemul de protecţie au fost sprijiniţi prin programul de integrare socio-profesională.

Restul de 42 de copii au fost mutaţi în casele de tip familial construite pe terenuri puse la dispoziţie de către primăriile din Năsăud şi Bistriţa.

Construcţia şi amenajarea caselor au fost asigurate de fundaţia HHC, în parteneriat cu un retailer scandinav.

Fotografia postată de Mihaela Ivan.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.