ACTUALITATE

A fost realizat un nou transplant pulmonar la spitalul Sfânta Maria

Echipa medicală de la Spitalul Sfânta Maria din București, condusă de Dr. Narcis Copcă, a realizat șase transplanturi pulmonare reușite până acum: patru în 2018 și două anul acesta.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că în privința transplantului pulmonar a semnat un acord cu Ungaria, pentru 10 pacienți români pe an, în prezent fiind discutate condițiile tehnice. Ministrul a spus că la sfârșitul lunii iunie ar putea fi semnat acordul tehnic între cele două state, pentru ca ulterior să înceapă colaborarea propriu-zisă.

„Avem un grup de lucru format din dr. Radu Zamfir, dr. Narcis Copcă și dr. Andrei Leșan de la Cluj, stabilesc condițiile tehnice în care se vor realiza aceste schimburi. Noi dorim ca la sfârșitul lunii iunie să putem semna acest acord tehnic, astfel încât să putem da drumul la colaborarea propriu-zisă. Este un acord pentru zece pacienți români operați în Ungaria pe an”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul a precizat că luna viitoare va merge la Roma pentru a discuta un acord cu Agenția Națională de Transplant din Italia, tot pentru transplantul pulmonar: „Este nevoie de aceste acorduri pentru a putea avea o soluție de backup pentru pacienții noștri aflați pe lista de așteptare și care nu vor avea la timp organele”, a declarat ministrul, conform evz.ro.