ACTUALITATE, EDUCAŢIE/CULTURĂ

45 de ani de la nașterea disidenței românești

La 9 februarie 1977, Postul de radio Europa Liberă transmitea scrisoarea deschisă prin care scriitorul Paul Goma se solidariza cu protestatarii anti-comuniști ai Chartei 77 din Cehoslovacia.

Acest document marchează „actul de naștere” al disidenței românești.

Paul Goma (n. 2 octombrie 1935 Basarabia – d. 24 martie 2020, Paris, Franța) a fost un scriitor român, care pentru opoziția sa împotriva regimului comunist a fost arestat și maltratat.

A reușit, printr-o popularizare și susținere a cazului său, să părăsească România și, stabilindu-se în Franța (noiembrie 1977), a  devenit unul dintre membrii marcanți ai exilului românesc.

Ca reacție la activitatea sa anticomunistă, a fost ținta unei tentative de asasinat – unui atac cu colet-capcană – pusă la cale de regimul comunist de la București.

Scriitor de un real talent, Paul Goma a generat în jurul său multe controverse legate de pozițiile sale privind unele acte istorice și intransigența sa, de cele mai multe ori îndreptățită, legată de pasivitatea unor intelectuali români față de regimul comunist.

Pentru meritele sale culturale, a fost distins cu Premiul Academiei de Științe a Moldovei pentru diaspora „Paul Goma”, 2015.