DIN TRANSILVANIA

100 de ani de administrație românească la Timișoara

În 3 August, la Timisoara se împlinesc 100 de ani de la instaurarea administraţiei româneşti în oraş, odată cu intrarea trupelor române în Timişoara, în 1919.

A fost momentul în care Banatul s-a unit cu România Mare. Armata a defilat în piaţa din centrul oraşului care de atunci poarta numele de Piaţa Unirii.

Iata cum descria dr. Nicolae Ilieţiu, în cartea sa “Timiţoara Monografie Istorică”, ce s-a întâmplat în acele zile în Timişoara:

Sambata in 2 Aug. 1919, ora 8 dimineata, intra in Timisoara 400 jandarmi romani, iar la ora 5 p.m. 500 jandarmi, venind dinspre Lugoj. In Lugoj trupele romane intrasera in ziua de 22 Iulie 1919. Duminica in 3 Aug. 1919 trupele romane, sub comanda colonelului Economu, intra in Timisoara, in uralele nesfarsite ale populatiei entuziasmate. Intrarea se face la ora 8,30 pe strada Recasului. La vama orasului, trupele sunt intampinate de o multime imensa, imbracata in haine de sarbatoare, in frunte cu prefectul Dr. Aurel Cosma, care emotionat de maretia evenimentului istoric, binecuvanteaza pe cei care vin pentru a restabili o dreptate istorica. Multimea insotind pe crainicii unei ere noua, ajunge in Piata Unirii, unde protopopul ortodox roman Ion Oprea saluta pe eliberatori si-i asigura de netarmurita dragoste frateasca. Banatul e pe vecie unit cu Romania. In numele orasului vorbeste primarul I. Geml, in numele Judetului subprefectul, in numele Sarbilor protopopul Novacovici, in numele svabilor colonelul Moller, iar in a Ungurilor avocatul Marton. Pentru a pecetlui maretia actului unirii Banatului, inca in aceasta zi istorica, sosesc in Timisoara, venind dinspre Arad, I. Bratianu prim-ministru si Stefan Cicio Pop ministru in Consiliu Dirigent”.