ACTUALITATE, POLITICĂ

Guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectul bugetului de stat pe 2020

Şedinţa Parlamentului în care Guvernul îşi angajează răspunderea pe proiectul bugetului de stat pe 2020 s-a încheiat.

Au fost trei şedinţe comune succesive ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. După ce premierul Ludovic Orban a prezentat angajarea răspunderii pe proiectul bugetului de stat, Executivul şi-a angajat răspunderea pe proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat şi, ulterior, pe proiectul privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea unor acte normative.

Luni, Guvernul a analizat amendamentele depuse de parlamentari la proiectele de lege pe care urmează asumarea răspunderii – bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi modificările la OUG 114.

“Va trebui ca, la finalul şedinţei de guvern, să trimitem proiectele de lege cu amendamentele admise, sunt foarte multe amendamente, tocmai pentru a arăta deschiderea noastră la contribuţia parlamentarilor şi a grupurilor parlamentare. Am analizat amendamentele depuse şi sunt o serie de amendamente pe care probabil le vom aproba”, afirma Orban la începutul reuniunii Executivului.

Proiectele de lege respective au fost adoptate miercurea trecută.

Constituţia prevede la articolul 114 că Executivul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată. Dacă Guvernul nu a fost demis sau nu se depune o moţiune de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că va ataca la CCR, în cursul zilei de luni, adoptarea bugetului de stat prin angajarea răspunderii Guvernului.