Călin Popescu Tăriceanu
POLITICĂ

Călin Popescu Tăriceanu: Nu trebuie să ne panicăm dacă vor fi angajaţi care vor lua virusul

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a adresat un mesaj mediului privat şi a propus un plan de repornire a economiei.

Tăriceanu a precizat că se împlinesc în curând 3 luni de când economia mondială s-a oprit brusc, cum nu a mai făcut-o niciodată, de parcă pământul s-a oprit în loc şi că aceste luni, în care fiecare a încercat să se descurce cum a putut, au fost în primul rând dificile pentru antreprenori, pentru angajaţii care nu au mai avut de lucru.
Iată textul scrisorii:
“Încă nu vedem luminiţa de la capătul tunelului, dar trebuie să ne facem planuri pentru momentul când o vom vedea. Dacă am ratat startul în lupta împotriva coronavirusului trebuie să fim siguri că nu vom rata şi startul la repornirea economiei.

Aţi văzut că apelurile mele la actuala conducere a ţării de a începe să discutăm despre măsurile care trebuie luate pentru a reporni economia nu au dat rezultate şi nu mai am de gând să încerc cu ei. De aceea vreau să fac un apel la voi toţi să începem să facem aceste planuri pentru momentul când vom zări luminiţa de la capătul tunelului şi ne vom putea întoarce la treaba.

Nu mai trebuie să fim doar reactivi. Am ajuns aici şi din cauză că cei care trebuiau să anticipeze ce urma să vină, nu au făcut-o. Haideţi să nu mai repetăm aceeaşi greşeală. Cei care mizează pe scenariul că viaţa va reîncepe exact de acolo de unde am lăsat-o şi că normalul va arăta la fel, cred că greşesc.

Pentru că nu cred că se poate găsi o reţetă care să se potrivească pentru toţi, haideţi să fixăm care este numitorul comun: masca de protecţie şi distanţarea socială. Dacă suntem toţi de acord că aceste două lucruri îşi vor face loc în viaţă noastră, putem să ne gândim cum trăim cu ele.

Cum se pot organiza fluxurile de producţie sau de servicii pentru ca oamenii să poată păstra o minimă distanţă între ei? Ce fel de echipamente de protecţie vor putea purta pentru a se proteja de infecţie?

Cum se poate organiza un transport de acasă la muncă şi înapoi, în condiţii în care să se limiteze posibilitatea de răspândire a virusului? Este foarte posibil să fie nevoie de un program flexibil pentru a evita aglomerările din transportul în comun. Probabil că mulţi dintre angajaţi vor prefera să vină cu autoturismul propriu tocmai pentru a se feri de o eventuală infectare, aşa că vor trebui identificate cu autorităţile locale spaţii pentru parcare. Soluţii se găsesc dacă anticipăm.

Nu trebuie să ne panicăm dacă vor fi angajaţi care vor lua virusul. Este important ca ei să fie trataţi în siguranţă în spitale şi avut grijă de familiile lor. Cei care au intrat în contact cu ei trebuie testaţi şi spaţiul în care au lucrat dezinfectat. Şi mergem mai departe.

Lucrurile nu o să meargă ca unse de la început pentru că, de multe ori, va trebui să experimentăm. Aici vor fi de mare ajutor asociaţiile profesionale pentru că ele pot facilita schimbul de informaţii, pot vedea ce a mers şi ce nu, şi până la urmă pot veni cu un plan pentru fiecare domeniu de activitate în parte.

Guvernul ar trebui să asigure suficiente echipamente de protecţie în momentul în care munca va începe, dar nu există această garanţie. Va trebui improvizat, cel puţin o perioadă.

Măsurile de siguranţă sanitară pentru voi, pentru angajaţi şi pentru clienţi sunt primul pilon pentru repornire.

Al doilea pilon trebuie să fie recâştigarea încrederii clienţilor, recâştigarea încrederii în furnizori şi parteneri de afaceri. Este foarte posibil că această încredere va avea de suferit, cel puţin la început, fapt care va îngreuna extrem de mult activitatea. Aici cred că statul poate interveni cu plata primelor de asigurare care să vă garanteze că vă încasaţi banii.

Puţin de presupus că economia va porni cu aceeaşi viteză cu care s-a oprit. Probabil că cererea de produse şi servicii va fi timidă la început aşa că trebuie găsite soluţii pentru oamenii care nu vor putea reveni imediat la muncă.

Al treilea pilon poate fi sprijinul pe care îl putem da în Parlament pentru a da legi care să aducă protecţie socială acolo unde munca nu a început din plin. Vom face legi care să vă dea ocazia să vă finanţaţi afacerea la un cost accesibil şi vom menţine presiune pe guvern, indiferent cum se va numi, ca să fie cel mai bun client al vostru. Adică unul care cumpără şi plăteşte la timp!

Vom experimenta, ne vom reinventa dacă asta va fi necesar ca să repornim România.

Eu ştiu că voi sunteţi cei mai interesaţi să vă reapucaţi de lucru, să aveţi oamenii înapoi în hale, magazine sau alte locuri de activitate. Iar în mâinile voastre stă soarta a milioane de români.

Eu ştiu că veţi face ceea ce trebuie să faceţi. Aţi reuşit într-o ţară în care este foarte greu să fii antreprenor, o să reuşiţi şi acum să învingeţi un inamic invizibil.

Prin acest apel deschid astăzi un dialog naţional pe tema repornirii vieţii economice, sociale, culturale şi sportive în România. Voi aborda temă cu temă, domeniu cu domeniu. Voi vorbi puţin şi voi asculta mult.

Propunerile voastre, comentariile voastre vor face parte din planul #repornimromania”, a subliniat Călin Popescu Tăriceanu.