Junii Braşovului
DIN TRANSILVANIA, LIFESTYLE

Parada Junii Brașovului, sărbătoarea de pe vremea dacilor. Video

Parada Junii Brașovului este una din cele mai cunoscute evenimente care au loc anual în oraşul de sub Tâmpa. De fiecare dată, mii de brașoveni și turiști sunt atrași la acest spectacol care se desfășoară în prima duminică după Paștele Ortodox, denumită și Duminica Tomei.

Chiar dacă nu ești din Brașov sau împrejurimi, suntem convinși că ai auzit și tu de această paradă. Este un obicei străvechi moștenit de la primii locuitori ai orașului Brașov, care s-au stabilit pe pământul unde acum se află cartierul Șchei Brașov, încă din secolul al XIV-lea. Deși prima atestare documentară a acestei tradiții este din 1728, într-una din cărțile arhivei Primei Școli Românești din Șchei, sunt istorici care susțin că obiceiul are origini mult mai vechi, încă de pe vremea dacilor.

Ce semnifică parada Junii Brașovului?

La origini, sărbătoarea Junilor semnifică reînvierea naturii, învingerea iernii și începutul unei vieți noi. Acest obicei este, de fapt, o inițiere militară a feciorilor, denumirea de „juni” semnificând „bărbați tineri, necăsătoriți”.
Este o tradiție inspirată, într-adevăr, de la daci, având pretextul unui ritual străvechi de slăvire a soarelui, la începutul primăverii, când natura renaște.

Cu „Adevărat a înviat!”, se răspunde junilor, la salutul de întâmpinare cu „Hristos a înviat!”, în tradiționala lor coborâre în Cetatea Brașovului. E un eveniment unic pentru românii din Transilvania, pe care comunitatea noastră îl sărbătorește în fiecare an, de Duminica Tomii.

Azi braşovenii nu se vor bucura de frumoasa paradă, sărbătoarea fiind amânată pe durată nedeterminată