Uncategorized

IGSU: 8 morți, 2 în Bistrița, 5 în Timiș, unul în Arad. Acoperișuri smulse, copaci doborâți și drumuri blocate în urma furtunii duminică

 

O furtună violentă s-a abătut, duminică după-masă, în mai multe orașe din Transilvania, producând importante pagube, după ce rafalele de vânt au smuls acoperișuri și au prăbușit mai mulți arbori, fiind blocată și circulația rutieră pe unele artere rutiere.

Bilanțul parțial al efectelor înregistrate în județele afectate de fenomenele meteorologice periculoase, până la ora 18,40, indica peste 50 de răniți, informează IGSU.

La Bistrița mai mulți copaci au fost doborâți și multe mașini avariate în urma unei furtuni care s-a dezlănțuit rapid. UPDATE 2 persoane au murit în urma furtunii.

,,Având în vedere avertizările de cod galben și cod portocaliu de vijelii și vânt puternic, recomandăm cetățenilor din județele vizate, ca pe timpul manifestării fenomenelor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate”, informează ISU Bistrița-Năsăud.

Furtună violentă în vestul țării.În Banat a fost haos, în Timișoara unde vântul a bătut cu peste 100 km/h. A fost un uragan care a smuls zeci de acoperișuri ale blocurilor.

,,În urma fenomenelor meteorologice periculoase petrecute pe raza județului Timiș în ultimele ore, până în acest moment am înregistrat 45 de copaci căzuți, 11 acoperișuri afectate de vânt, 4 persoane decedate, respectiv 2 în Timișoara şi 2 în Buziaş şi 26 de persoane rănite. Update. Numărul persoanelor decedate în județul Timiș a ajuns la 5.
A fost activată grupa operativă şi suplinite forțele. În acest moment, peste 140 de pompieri intervin.
Având în vedere avertizările de cod galben și cod portocaliu de vijelii și vânt puternic, recomandăm cetățenilor din județ, ca pe timpul manifestării fenomenelor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.
De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.
UPDATE 1: # actualizare ora 18:40 total răniți 48 (42 adulți și 6 copii dintre care unul grav).
Au fost alarmate în totalitate subunitățile din Timișoara, Lugoj, Deta şi Buziaş, peste 150 de pompieri intervin în acest moment, informează ISU Timiș”.

Cel puțin 34 de localități au fost afectate de furtuna ce a avut loc duminică seara în județul Sălaj, cele mai frecvente probleme semnalate fiind copaci rupți, stâlpi de electricitate doborâți și acoperișuri distruse de vântul puternic, potrivit datelor parțiale centralizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sălaj.

UPDATE.Ora 20.40. Comunicat IGSU.
Până în acest moment, în urma fenomenelor meteorologice manifestate în ultimele ore la nivel național, au fost înregistrate 8 decese ( 5 persoane în județul Timis, o persoană la Arad și două persoane la Bistrița-Năsăud).

De asemenea, 67 persoane au fost rănite din cauza copacilor, panourilor publicitare sau crengilor smulse de vânt (49 în județul Timis, 12 persoane în județul Arad și 6 persoane la Alba).

Ora 18.40
Bilantul parțial este următorul :

Timiș – în urma efectelor de vreme rea, 4 persoane au decedat (2 în municipiul Timișoara și 2 în localitatea Buziaș), iar 48 au fost rănite (42 adulți și 6 copii).
De asemenea, pompierii militari au intervenit pentru degajarea a 53 de copaci căzuti pe carosabil, imobile sau autoturisme și pentru îndepărtarea stâlpilor de electricitate doborâți din cauza vântului puternic.
Pentru gestionarea cu eficientă a situațiilor înregistrate, la nivelul județului a fost activată grupa operativă, iar personalul de intervenție a fost suplimentat. Totodată, a fost activat Centrul Județean de Coordonare și Conducerea Intervenției din care fac parte membri ai structurilor din subordinea MAI si reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.

Arad – din cauza vântului puternic, 11 persoane au fost rănite, iar o alta, în vârsta de 58 ani, a fost lovită de un copac și a decedat (localitatea Moneasa).

Maramureș: Localitatea Șuior – mai multe persoane au rămas blocate în telescaun.
Echipaje de pompieri maramureșeni sunt în zonă pentru a sprijini acțiunile de deblocare și acordarea sprijinului persoanelor aflate în dificultate.

Bihor – vântul puternic a generat probleme cu alimentarea electrică în 45 de localitați, iar echipe specializate au fost mobilizate în teren pentru remedierea situației în cel mai scurt timp. Până la acest moment, nu s-au semnalat victime.

Cluj – s-au semnalat efecte în localitatea Huedin. Acum se face evaluarea preliminară. S-a intervenit pentru rezolvarea problemelor la Spitalul de Urgență si Institutul Cardio privind electricitatea.

Alba-sunt efecte semnalate, dar acum se face evaluarea preliminară.

Hunedoara – O femeie, în vârstă de 63 de ani, a fost rănită în parcarea hipermarketului din Deva de elementele desprinse dintr-un panou publicitar. Femeia a fost preluată de un echipaj SAJ, în stare stabilă, conștientă și a fost transportată la UPU Deva. În plus, au fost dislocate de vânt 5 acoperișuri de blocuri și case din Deva, 3 din municipiul Hunedoara. Acoperișurile altor aproximativ 60 de case din Lăpugiu au fost afectate. Mai mulți copaci rupți de vânt au căzut pe DN 7 , în localitatea Leșnic, precum și pe DJ 700 A, in Bretea Mureșeană. Circulația se desfășoară cu restricții de viteză.

Bistrița-Năsăud – două persoane rănite de căderile de copaci. Acoperișul Spitalului din Beclean a fost afectat de vântul puternic. Se acționează pentru îndepărtarea copacilor căzuți.

În toate județele vizate de avertizările meteorologice, echipajele de intervenție realizează evaluarea preliminară a situației din teren, iar în cazul în care va fi nevoie vor interveni în sprijinul cetățenilor și administrației publice locale.

Din ordinul inspectorului general al IGSU, echipaje operative din județele care nu se află sub incidența codurilor de vreme rea, sunt pregătite pentru dislocarea în sprijinul comunităților afectate și forțelor de intervenție

 

VREMEA

Cluj-Napoca Cluj Romania
Predominant însorit
Predominant însorit
2°C
Vânt: 0 km/h N