Peisaj de vis în aceste zile în rezervația de narcise de la Mogoșeni! Au înflorit cele două specii de narcise care vegetează spontan în cuprinsul acesteia: Narcissus angustifolius stellaris şi Narcissus poeticus. Delicate, frumoase, parfumate, aceste flori încântă sufletele vizitatorilor care ajung în rezervația situată în șesul Someșului Mare.
În simbolistica religioasă, narcisa este floarea învierii. Legenda spune că aceasta a fost prima floare care a înflorit în timpul învierii lui Iisus Christos, în Grădina Ghetsemani. Originară din bazinul mediteranean, narcisa este floarea tradițională a Regatului Wales (Ţara Galilor). Este una dintre cele mai vechi plante existente în vestul Asiei, existănd date care atestă că narcisa exista din anul 3000 înainte de Cristos).
Legenda narcise provine din mitologia greacă, potrivit căreia, Narcis era un tânăr frumos, de care s-au îndrăgostit, fără succes, toate nimfele. Se spune că nimfa Echo, a murit din dragoste pentru Narcis, lăsând în urma ei, numai vocea, care îl urma pe acesta, repetând cuvintele lui (astfel, spune legenda, a apărut ecoul).Blestemat de zeiţa răzbunării Nemesis, să se îndrăgostească de el însuşi şi să moară, Narcis se îndrăgosteşte de propria-i reflexie în apă, iar după un timp, plimbându-se prin pădure, ajunge la un lac unde, văzându-şi chipul, s-a aplecat să îl îmbrăţişeze, dar a căzut în lac şi s-a înecat. Nimfele, venite să îl plângă, l-au transformat într-o narcisă care să le amintească mereu de el.
Se spune că nu este bine să calci pe florile de narcise că vei fi urmărit de ghinion tot anul și că poartă ghinion să oferi cuiva o singură narcisă, însă dacă oferi un buchet de narcise acest lucru este de bun augur.
Cristina Rusu