DIN TRANSILVANIA

Acumularea Colibița, un tur virtual al “mării de la munte”. FOTO

de Mihai Sărmășan

Pagina de Facebook a Administrației Naționale “Apele Române”, ne invită în aceste zile să descoperim câteve repere importante ale Barajului Colibița.

“Acumularea Colibița, din patrimoniul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa, este situată pe cursul râului Bistriţa Transilvană, afluent de ordinul II al râului Someș, la 40 de kilometri amonte de orașul Bistrița.

Caracteristici:
• are un volum total de 100 de milioane de metri cubi de apă;
• baraj de greutate din anrocamente, cu masca de beton asfaltic.

Acumularea Colibița, dată în funcţiune în anul 1982, are o importanţă deosebită pentru localităţile riverane, printre funcțiunile principale fiind asigurarea alimentării cu apă a localităţilor din aval, inclusiv a municipiului Bistriţa.

Totodată, sunt esențiale funcțiile de apărare împotriva inundaţiilor, producerea de energie electrică, în funcție de cerința la nivel naţional, cât și aceea de agrement.

Exploatarea acumulării Colibita se stabileşte în funcţie de prognozele hidrometeorologice şi de nivelul apei, regulamentul de exploatare fiind astfel elaborat pentru asigurarea tuturor funcţiunilor specifice.

Amenajarea hidrotehnică Colibița este exploatată de Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa prin Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud.

FOTO credit: Andreea REMAN“, scrie pe pagina de socializare a celor de la Apele Române.