DIN TRANSILVANIA

Cum se vând căpşunii timpurii? Iasmina a primit 1500 de cereri în câteva ore după anunţul făcut pe Facebook

”Am observat 😉 ca va plac capsunile noastre prea mult 🙃 (evident este o gluma) si de aceea saptamana asta NU MAI PRELUAM COMENZI (fiindca livram comenziile deja confirmate). Cele preluate si confirmate in privat o sa fie livrate zilele urmatoare, daca cineva vrea sa ajunga mai repede la capsunile🍓 noastre le poate gasi la magazinul MAGIC de langa stadionul UTA in Arad 😃”,e anunţul făcut pe 30. 04.2020 de către Iasmina Stoici pe pagina sa de socializare.

CUM AM PROMIS DE ASTAZI INCEPEM PRIMELE LIVRARI DE 🍓🍓🍓 IN ARAD.
Din cauza numarului foarte mare de comenzi (peste 1.500 de persoane si o cantitate de peste 3.000 kg) o sa avem intarzieri de livrari in Arad si Timisoara.
Prima oara o sa finalizam Aradul si dupa aceea Timisoara, in ambele orase o sa livram pe cartiere in diverse zile.
VA MULTUMIM PENTRU INTELEGERE SI ASTEPTAM FEEDBACK DE LA CEI CARE LE-AU PRIMIT!!!”, a scris tânăra la câteva ore după anunţul făcut.

Iasmina Stoici şi Marco Elisei au înfiinţat, în 2018, o plantaţie superintensivă de căpşuni în solarii, la marginea oraşului Arad. Firma se numeşte Iama Agri, iar planul lor este nu doar să livreze aproape tot anul căpşune proaspete pe piaţa din România, ci şi să construiască o marcă românească de produse semiprocesate, sănătoase, pentru export.

Este posibil ca imaginea să conţină: fructe şi mâncare

La jumătatea lunii noiembrie 2018, în mai multe supermarketuri din Arad şi Timişoara se găseau căpşune româneşti. „Eu am lucrat şi înainte în agricultură, tot în România, am administrat o fermă agricolă, şi mă supără foarte tare gândul că la noi căpşunele sunt doar de marmeladă. Toată lumea zice că singurele căpşune româneşti sunt doar cele de Satu-Mare. Am vrut să demonstrăm că putem să concurăm cu Olanda, Grecia şi alte ţări. Diferenţa este că noi le culegem acum, iar în câteva ore, produsul este în magazin”, spune Iasmina Stoici.
A avut iniţial o plantaţie mult mai mică, în judeţul Timiş, realizată din fonduri proprii, iar după ce a văzut că afacerea merge bine şi că are clienţi, s-a hotârât să facă un proiect mare: 80.000 de plante în substrat de cocos, pe 8.000 mp. În câmp ar fi 4 ha, 20.000 de plante/ha. Tehnologia superintensivă este olandeză, realizată cu o firmă din Olanda, care are reprezentanţă în Ungaria. În câmp, o plantă ar produce cam 500 de grame de fructe. Cu această tehnologie superintensivă, producţia pe plantă se ridică la 1,3 – 1,5 kg.

Iama Agri_b

Toată investiţia a costat aproape 1,3 milioane de euro. Cca. 900.000 de euro (90% din valoarea eligibilă a proiectului) au primit prin submăsura 4.1 a – Investiţii în exploataţii pomicole din PNDR 2020.

Iama Agri_b

Au avut vârfuri de producţie de 10.000 caserole pe zi, deci cam 2,5 tone de căpşune.
Lucrează cu 5-10 angajaţi permanenţi şi zilieri. Livrează cea mai mare parte a producţiei la Profi, Lidl, Auchan, Carrefour, dar lucrează, de trei ani de zile, şi cu cea mai mare cofetărie din Timişoara, „Codrina”.
În plus, s-au gândit să facă şi procesare, pentru cereale, batoane fitness, ceaiuri, pentru că au constatat că este piaţă de desfacere pentru aşa ceva.

Iasmina Stoici_b

În prezent au şi o linie de ambalare cu capacitatea de 30 de caserole pe minut, însă nu este suficient de mare pentru producţia pe care au obţinut-o. Mai pot îmbunătăţi viteza de ambalare, dar şi să reducă erorile de gramaj la 10 grame pe caserolă.
În ceea ce priveşte procesarea, primul produs sunt căpşunele deshidratate. Procesul durează 30 de ore şi se face la maximum 42 de grade, pe a păstra toate proprietăţile organoleptice şi substanţele nutritive. Au intrat deja cu „chipsurile” din căpşune pe piaţa suplimentelor pentru sportivi. Următorul pas este să producă dulceaţă de căpşune fără zahăr, sirop şi piureuri pentru cocktailuri.