POLITICĂ

Senatorii ALDE vor să-l aducă pe Klaus Iohannis în fața Parlamentului. Care e motivul?

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, împreună cu senatorii Mihai Ruse, Ion Hadârcă și Ioan Simionca, “luând act cu îngrijorare de afirmațiile Președintelui României cu privire la o posibilă înțelegere dintre un partid parlamentar din România și o putere străină pentru înstrăinarea unei părți importante din teritoriul României, să înaintăm o solicitare oficială Biroului Permanent al Senatului pentru demararea procedurilor necesare care să permită audierea în comisiile de specialitate a conducerilor SRI și SIE, și a miniștrilor afacerilor externe, apărării și afacerilor interne”.

Senatorii ALDE solicită și demararea procedurilor pentru invitarea în fața Parlamentului a Președintelui României pentru a prezenta dovezile sau informațiile care au stat la baza acestei acuzații și măsurile pe care le-a luat pentru eliminarea pericolului pe care l-a semnalat.

“Vom discuta mâine cu parlamentarii PSD și Pro România pentru a susține această solicitare”, a menționat Tăriceanu.

Textul integral:

Senatorii ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, Mihai Ruse, Ion Hadârcă, Ioan Simionca, luând act cu îngrijorare de afirmațiile Președintelui României cu privire la o posibilă înțelegere dintre un partid parlamentar din România și o putere străină pentru înstrăinarea unei părți importante din teritoriul României, vă solicităm prin prezenta să supuneți aprobării Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului României următoarele:

  1. Audierea conducerii celor două servicii de informații naționale, Serviciul de Informații Externe și Serviciul Român de Informații, în cadrul comisiilor de control și supraveghere ale serviciilor de informații, cu scopul de a afla care au fost informațiile și dovezile pe care acestea le-au înaintat către Președintele României sau Consiliul Suprem de Apărare a Țării, informații și dovezi care puteau sta la baza acestei acuzații grave făcută de Președintele României.
  2. Audierea în comisiile reunite de politică externă a Ministrului Afacerilor Externe pentru a afla dacă informații și documente furnizate de acest minister Președintelui României au stat la baza acestei grave acuzații.
  3. Audierea în comisiile reunite de apărare și ordine publică a Ministrului Apărării Naționale pentru a afla care sunt măsurile imediate pe care ministerul le-a luat în vederea contracarării pericolului identificat de Președintele României. Ne referim aici la ridicarea gradului de alertare și mobilizare a forțelor armate și aplicarea planului de mobilizare a economiei și populației. De asemenea, ținând cont de faptul că MApN are în componență Direcția de Informații Militare este necesar să ne precizeze dacă au furnizat Președintelui României sau CSAT informații care pot sta la baza acuzațiilor grave făcute de Președintele României.
  4. Audierea în cadrul comisiilor reunite de apărare și ordine publică a Ministrului Afacerilor Interne pentru a afla măsurile luate de structurile din subordinea ministerului pentru contracatarea pericolului semnalat de Președintele României.
  5. Invitarea în fața plenului reunit al Parlamentului a Președintelui României pentru a prezenta dovezile sau informațiile care au stat la baza acestei acuzații și măsurile pe care Președintele României le-a luat pentru eliminarea pericolului pe care l-a semnalat.

Atașat aveți declarația din 29 aprilie 2020 a dlui Klaus Werner Iohannis, Președintele României. https://www.presidency.ro/ro/media/declaratii-de-presa/declaratia-de-presa-sustinuta-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis1588152968

4 mai 2020