euro investiţii oras fonduri europene Oradea notabn Ilie Bolojan
DIN TRANSILVANIA, ECONOMIC

Oradea a atras încă 256 milioane de euro din fonduri UE. Ce se va realiza cu banii?

Potrivit unui raport realizat de UrbanizeHub, Oradea a atras 255,588 de milioane de euro din fonduri ale Uniunii Europene ca sume contractate, pe locul doi situându – se Cluj Napoca, cu 215,674 de milioane de euro, iar pe locul trei, Timișoara, cu 156,824 de milioane de euro.

În top 10 acestea sunt urmate de municipiile Iaşi, cu 149,188 de milioane de euro, Galaţi, cu 123,909 de milioane de euro, Arad, cu 99,349 de milioane de euro, Buzău, cu 87,846 de milioane de euro, Reşiţa, cu 86,536 de milioane de euro, Bistrița, cu 71,705 de milioane de euro şi Constanța, cu 70,734 de milioane de euro.

Potrivit UrbanizeHub, pandemia curentă va afecta întreaga economie globală, și România nu va fi cruțată. „Nu știm încă cât va dura criza și cât de mare va fi impactul său. Știm însă ca va fi un impact și că acesta va fi negativ. Sectorul privat, mai ales sectoare precum turismul, sectorul manufacturier, cultura și arta, comerțul nonalimentar, va fi primul afectat. Prin extensie, vor avea de suferit și sectorul public și organizațiile nonguvernamentale. La nivelul sectorului public, impactul se va resimţi cel mai pregnant la nivel local”, sunt de părere reprezentanţii UrbanizeHub.

”Mai avem încă ocazia să atragem bani europeni pentru a schimba faţa oraşelor României şi pentru a susţine revigorarea economică. Până în prima jumătate a acestui an, Oradea a reuşit să semneze contracte pentru fonduri europene de peste 250 milioane euro, iar până la finalul anului sperăm să depăşim 300 de milioane, proiectele fiind practic câştigate. Unul dintre cele mai serioase site-uri de urbanism şi dezvoltare urbană, urbanizehub.ro, a făcut şi un clasament al oraşelor care au atras cei mai mulţi bani europeni.

Din aceşti bani, estimăm că vom atrage în acest an peste 50 de milioane de euro, prin lucrările la liniile de tramvai, cumpărare de autobuze şi tramvaie, construcţii şi reabilitări de şcoli, reabilitarea parcurilor, a spitalelor şi altele. Mii de angajaţi lucrează la firmele care realizează aceste proiecte, sectoare economice importante (construcţii, instalatii) fiind susţinute şi din aceşti bani europeni. Din fiecare 100 de euro pe care îi investim în oras, 70 sunt fonduri europene. Mulţumesc colegilor şi tuturor celor implicaţi în atragerea şi derularea acestor proiecte”, a menţionat primarul Ilie Bolojan.